GUARDIAN PODRŽAO MONARHIJU

Princ Charles poklanja Škotsku Williamu i Kate!

01.04.2011 u 14:02

Bionic
Reading

Britanski Guardian danas je prestravio svoje vjerne čitatelje. U uvodniku pod naslovom 'Magija monarhije: Kucnuo je kraljevski čas', taj ugledni lijevi dnevnik, nadahnut predstojećim vjenčanjem princa Williama i Kate Middleton, odrekao se republikanizma i dao punu podršku - monarhiji

Uz briljantni prvoaprilski članak, Guardian prilaže i 'live blog', posvećen kraljevskom vjenčanju koje će se održati 29. travnja u Westminsterskoj opatiji.

a'Dobro jutro i dobrodošli na radikalno pomaknutu novu granicu u toplom pristupu Guardiana fenomenu poznatom kao live blog', riječi su kojima je Guardian jutros u 7,30 sati dočekao svoje čitatelje. U skladu s novim opredjeljenjem medijskog praćenja priprema vjenčanja princa Williama i Kate Middleton, najavljeno je, Guardian će u idućih mjesec dana non-stop, 24 sata na dan, donositi najsvježije vijesti.

'Nema sumnje da će, kada se budu pisale povijesne knjige, proljeće 2011. biti upamćeno prvenstveno po jednom događaju od najvećeg geopolitičkog značaja - i upravo o tome ćemo vas neprekidno izvještavati na ovim stranicama. Moda, zabave, suveniri, svjetske reakcije, ustavne implikacije i komentar oštar poput britve: imat ćemo sve', obećao je Guardian.

Guardian privremeno povlači svoje dopisnike iz raznih krajeva svijeta i angažira ih na praćenju priprema kraljevskog vjenčanja. Justin McCurry na putu je iz Tokija za London, a Chris McGreal pridružit će se istražiteljskom timu čim uzmogne: 'Ne mogu dočekati da zarijem zube u veliku priču', povjerio se Chris kolegama.

S osobitim uzbuđenjem redakcija potvrđuje čitateljima i da je Vojvoda od Edinburgha pristao pisati online dnevnik za Guardian.co.uk. Prvi uradak uskoro će osvanuti na internet stranici. Vojvoda je zamjenici urednika Guardiana Katharine Viner vedro rekao da ga 'tjeraju da rade kao kakvog Jugoslavena', no ljubazno je prihvatio ponudu.

Proširena mreža istražitelja već je donijela prve plodove. Sir Simon Jenkins prenosi nagađanja da će se na vjenčanju pojaviti i kraljičini četveronožni ljubimci pasmine Pembroke Welsh corgi, a jedan od njih će mladencima u zubima donijeti vjenčano prstenje.

U priči koja bi bila zapanjujuća da je istinita, Sky News izvještava da je predsjedniku Kazahstana Nursultanu Nazarbayevu odobreno zauzimanje prva tri reda sjedala u Westminsterskoj opatiji, kao rezultat sporazuma s princem Andrewom. Izvor 'blizak Andrewu' rekao je da je riječ o ključnom aranžmanu za širenje demokracije i trgovinskih interesa Ujedinjenog kraljevstva u centralnoj Aziji.

Guardian nadalje prenosi Reuters, koji piše da se šuška o inicijativi da se paralelno s Williamom i Kate u Westminsterskoj opatiji vjenčaju šef laburista Ed Miliband i njegova dugogodišnja družica Justine Thornton. Izvor iz Laburističke stranke kazuje da bi taj 'nedvojbeno jeftin' potez 'ocrtao nacionalni fokus na politiku štednje' te 'duboko divljenje' koje prema kraljevskoj obitelji već dulje osjeća stranačko vodstvo.

Guardian prenosi tweet gledatelja Skyja, gdje prenose navode s Al Jazeere na engleskom jeziku da princ William, kako javlja iranska državna televizija Press TV, inzistira da se par ne vozi u kraljevskoj kočiji na kratkoj relaciji od Westminsterske opatije do Buckinghamske palače. Umjesto toga, princ je odlučio da će svoju nevjestu provozati u novom, žarko žutom RAF-ovom Sea Kingu, helikopteru za potrage i spašavanja. 'Zbilja joj se sviđam u pilotskoj uniformi', rekao je William svojim prijateljima.

Mnogo je medijskih spekulacija o tome što će kraljevska obitelj pokloniti sretnom paru. Doušnici iz Clarence Housea, službene rezidencije Princa od Walesa, javljaju Guardianu da im princ Charles planira darovati nešto malo spektakularnije od kraljevske posteljine.

'Dat će im Škotsku', otkriva dvorjanin sa zavidnim brojem godina radnog staža. Izvor dodaje: 'Nemojmo se zavaravati, Charles nikada ne bi predao Cornwall, tu apsolutnu tvornicu novca.'