BOMBASTIČAN TJEDAN U EU

Tri eksplozivne naprave pred stadionom Borussije

01.04.2011 u 11:30

Bionic
Reading

Serija incidenata s eksplozivima uznemirila je ovog tjedna građane od sjevernoirskog Belfasta do njemačkog Dortmunda. Nijedan slučaj ne povezuje se s islamističkim terorizmom

Najnoviji se dogodio jučer na parkiralištu nedaleko od stadiona bundesligaša Borrusije iz Dortmunda. Tamo je opasne naprave postavio 25-godišnji Nijemac čije ime nije poznato javnosti. Pretpostavlja se da je dotični djelovao sam, za neke svoje osobne interese. Uhićen je u Kölnu nakon što je u njemačku ambasadu u Pakistanu slao anonimne e-mailove u kojima je nudio informacije o dvama terorističkim napadima.

Njemačka policija uvjerava da uhićeni nije imao nikakve veze s islamističkim teroristima. Ne zna se uopće jesu li njegove naprave bile u stanju eksplodirati. Uhićeni Nijemac priznao je krivicu, a pretpostavlja se da mu je motiv mogla biti ucjena.

U srijedu je zbog posjedovanja manjih količina eksploziva kod gradilišta Olimpijskog stadiona u Londonu uhićena neimenovana žena, a dan kasnije i muškarac u Walesu. Prema pisanju Guardiana, oboje bi mogli biti djelatnici olimpijske sigurnosne kompanije G4S, no policija ih ne povezuje s terorizmom.

U utorak je na nogama bio i kvart Oldpark u centru Sjeverne Irske, Belfastu. Nakon manjeg incidenta s noćnom pucnjavom dan prije, oko 200 obitelji evakuirano je zbog dojave o bombi koje zapravo nije bilo, a dan kasnije uhićen je stanoviti Gerard Chapman. Tvrdio je da pripada krilu IRA-e koje nije položilo oružje.