POKOLJ NA KRIŽNOM PUTU

U grobnici kraj Laškog tisuću Hrvata?

04.03.2009 u 23:25

Bionic
Reading

Pronađena je još jedna masovna grobnica u Sloveniji, u rudniku Barbara kod Laškog. Pretpostavlja se da je riječ o žrtvama pokolja na Križnom putu. U grobnici bi moglo biti čak tisuću hrvatskih vojnika

Kriminalistima i povjesničarima trebalo je sedam mjeseci da uklone betonske, željezne i glinene zapreke. I onda su doživjeli šok - na dubini od 20 metara i širini od 2,5 metara ugledali su nekoliko stotina mumificiranih tijela, izvještava HTV.

Na njima nema prostrijelnih rana, pa se pretpostavlja da su žrtve žive zatvorene u rudnik i da je pušten plin. Na nogama su pronađene žice i cipele. Prema posljednjim informacijama, nađeno je 400 tijela, a moglo bi ih biti i tisuću. Ne zna se ni tko su žrtve - Slovenci ili Hrvati.

Pretpostavlja se da je strašan zločin počinila politička policija. Dokumenti o zločinu uništeni su ili skriveni u nekom od beogradskih arhiva. Otkrivena grobnica pod nadzorom je vladine komisije za rješavanje pitanja prikrivenih grobnica, a istraga se nastavlja.

Grobnica kod Laškog zasigurno je jedna od najvećih na području Slovenije u kojoj su žrtve 2. svjetskog rata. Najveća otkrivena je grobnica Tezno, kod Maribora, u kojoj je ubijeno 18 tisuća ljudi - većinom Hrvata koji su vraćeni iz Austrije nakon predaje kod Bleiburga.