DVODNEVNI POSJET LJUBLJANI

Vujanović i Tuerk o graničnim problemima

04.03.2009 u 22:41

Bionic
Reading

Slovenija pripisuje veliku važnost prijedlogu Europske komisije da se granično pitanje s Hrvatskom razriješi posredništvom, izjavio je u srijedu slovenski predsjednik Danilo Tuerk nakon susreta s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, koji je doputovao u dvodnevan posjet Ljubljani

LJUBLJANA - Tuerk je na konferenciji za novinare nakon susreta izjavio da je svom gostu iz Crne Gore, među ostalim, predstavio i odnose s Hrvatskom te slovensko gledište na rješenje graničnog spora u skladu s prijedlogom Europske komisije.

"Zadnjih smo dana obavili više razgovora koji su nas učvrstili u uvjerenju da je ponuda Europske komisije dobrodošao doprinos (rješenju pitanja granice) i mi smo mu jako privrženi", rekao je Tuerk, izrazivši spremnost svoje države da pomogne Crnoj Gori na putu u euroatlantske integracije.

Na novinarski upit o hrvatsko-crnogorskom graničnom pitanju Vujanović je rekao da je privremeni sporazum o granici dobro funkcionirao, ali da je nedavno postignut dogovor da dvije države neusklađeno stajalište o granici riješe pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Svaki je bilateralni granični prijepor poseban, upozorio je Vujanović, dodavši kako želi da Slovenija i Hrvatska svoj prijepor riješe posredovanjem Europske komisije, a ako ne uspiju tako, da ga riješe pred međunarodnom ustanovom.

Vujanovića, koji u četvrtak nastavlja svoj posjet Sloveniji, popodne je primio i predsjednik slovenske vlade Borut Pahor. Kako je priopćeno iz Pahorova ureda, najviše se govorilo o gospodarskoj suradnji, a Pahor je najavio da će uskoro posjetiti Podgoricu.