PROBUĐENE NADE KIŠINJEVA

Rusija sklanja oružje na putu Moldavije za EU

01.04.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Rusija je najavila spremnost da demontira deponije oružja iz vremena Hladnog rata, koji se nalaze u Moldaviji. Time bi se uvećale šanse za prekid konflikata u regiji Pridnjestrovlje (na moldavskom Transnistria) i pridruživanje te najsiromašnije europske države Europskoj uniji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov iznio je odluku Rusije da zapečati sudbinu tri deponija u Pridnjestrovlju na sastanku s moldavskim kolegom Iuriejem Leancom, održanom ovog tjedna u Moskvi.

'Imamo isti cilj: poseban status područja Dniester unutar teritorijalnog integriteta Moldavije, države s ustavnom neutralnošću, koju držimo ključnim doprinosom u stvaranju nove sigurnosne arhitekture na europskom kontinentu', rekao je Lavrov.

'Naravno, strane (vlast u moldavskog prijestolnici Kišinjevu i pobunjenici iz Pridnjestrovlja - op. a.) trebale bi se same dogovoriti oko svega, na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja, kako je i doliči partnerima u pregovaranju', dodao je Lavrov.

Inicijativa Rusije uslijedila je nakon moskovskog sastanka s diplomatima Europske unije, kada je Lavrov poručio da Rusija želi u lipnju započeti službene pregovore o okončanju konflikta u Moldaviji, u okviru tzv. Grupe 5+2.

Grupa 5+2 – sastavljena od predstavnika pobunjenika iz Pridnjestrovlja, Moldavije, Rusije, Ukrajine, OSCE-a te EU i SAD-a – odredit će prve detalje pregovora na sastanku koji će se idućeg ponedjeljka održati u Beču, sjedištu OSCE-a.

'Ovo je pravo postignuće', potvrdio je EUobserveru iskusni diplomat EU-a koji je želio ostati anoniman.

Pridnjestrovlje se odcijepilo od Moldavije u kratkom građanskom ratu 90-ih godina. U prethodnim pregovorima nije postignut dogovor o ovlastima i statusu nepriznate pokrajine pod nazivom Pridnjestrovska Moldavska Republika u okviru nove federalne strukture. No najviše nedoumica odnosi se na ruske vojne objekte i oko 1.200 ruskih vojnika u Pridnjestrovlju.

Europska unija odbacila je mogućnost ostanka ruskih vojnika na neodređeni rok. Opečena iskustvima s Ciprom, jasno je stavila do znanja da se Moldavija u podijeljenoj formi ne može pridružiti europskoj obitelji. Podsjetimo, nakon što se podijeljeni otok pridružio EU, ciparski Grci odbacili su UN-ova nastojanja da se pomire s nepriznatom Turskom republikom Sjeverni Cipar.

Poljski premijer Donald Tusk obećao je pomoći Moldaviji u naporima da se približi članstvu u EU-u. Obraćajući se Moldavcima, izrazio je uvjerenje da je članstvo Moldavije u EU 'u interesu Moldavije, Poljske i cijele Europe'.

'Pokazali ste da čak i u teškim okolnostima i vremena možete ići naprijed uzdignute glave. Bilježimo napredak (oko Pridnjestrovlja). Pomoći ćemo vam s tim', rekao je Tusk za posjeta Kišinjevu.

Premijer Moldavije Vlad Filat rekao je da je podrška EU-a ogroman motivirajući faktor za provedbu političkih reformi i borbe protiv korupcije. 'Nastavit ćemo djelovati u skladu s pravilima europske integracije. Mi smo europska zemlja, imamo pravo na koristi koje donose europske vrijednosti.'

Tusk je najavio da će poljsko predsjedništvo u EU-u u drugoj polovici godine raditi na tome da se u svjetlu krize u arapskim zemljama ne zaborave bivše članice SSSR-a.
Više od ispunjavanja strogih kriterija za pridruživanje Europskoj uniji, Zapad brinu novi priljevi siromašnih imigranata i zamor oko proširenja Unije. No, dolazak na vlast proeuropskog Filatovog kabineta nakon revolucije 2009. godine smatra se jednim od rijekih uspjeha vanjske politike EU-a u postsovjetskom području, osobito uzevši u obzir urušavanje demokratskih standarda u Bjelorusiji, Azerbajdžanu i Ukrajini.

Lavrov o Pridnjestrovlju