USKORO TJERALICA

Haški sud spreman za Gadafija

31.03.2011 u 10:09

Bionic
Reading

Predstavnici privremenog Nacionalnog savjeta Libije inzistiraju da se Moameru Gadafiju sudi i kažu da o tome ne žele ni s kim pregovarati. Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, Luis Moreno-Ocampo, pravnik iz Argentine, najavio je da će uskoro raspisati tjeralicu za Gadafijevo uhićenje zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti, prenosi srpski Mondo

Moamer Gadafi mora otići iz Libije, ali nije jasno kamo. To ga, međutim, neće amnestirati od kaznene odgovornosti za navodne zločine koje je već počinio nad civilima u svojoj zemlji, piše Mondo

Kada su novinari upitali šefa talijanske diplomacije Franca Frattinija znači li odlazak iz Libije da će međunarodna zajednica Gadafiju garantirati imunitet od sudskog gonjenja, ministar je bio jasan: 'Ne možemo i ne želimo to reći jer bi to značilo kršenje Rimskog statuta na osnovi kojega je osnovan Međunarodni kazneni sud u Haagu.'

'Njemu se mora suditi za zločine protiv libijskog naroda. O tome se ne može pregovarati', rekao je predstavnik prijelaznog Nacionalnog savjeta.

On je istaknuo da pobunjenici neće pristati ni na kakav kompromis kada je riječ o suđenju Gadafiju, njegovim sinovima i pomoćnicima.

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, Luis Moreno-Ocampo, pravnik iz Argentine, najavio je da će uskoro raspisati tjeralicu za Gadafijevo uhićenje zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti.

Njegova se krivica već konkretizira i istražuje se sedam slučajeva u kojima su sigurnosne snage navodno ubile nenaoružane civile u prvih 12 dana ustanka.

Pod istragom su Gadafi, trojica njegovih sinova i nekoliko bliskih suradnika, piše Mondo.

'Naš sljedeći korak je zatražiti naloge za uhićenje, a to je ono što planiramo učiniti u narednih nekoliko tjedana', rekao je novinarima Ocampo.