KOSOR U IZRAELU

'Žrtve holokausta ne smiju biti zaboravljene'

30.03.2011 u 20:18

Bionic
Reading

Žrtve holokausta nikada ne smiju biti zaboravljene a svijet se mora obvezati da se takvo zlo više nikada ne ponovi, kazala je u srijedu nakon posjeta Memorijalnom centru Yad Vashem u Jeruzalemu hrvatska premijerka Jadranka Kosor, izražavajući najdublju počast žrtvama u ime hrvatske vlade.

“Želim u ime vlade Republike Hrvatske još jedanput iskazati najdublje poštovanje svim žrtvama holokausta. Sjećamo se šest milijuna Židova koji su pogubljeni na najmonstruozniji način u Drugom svjetskom ratu”, kazala je hrvatska premijerka nakon obilaska Yad Vashema.

Kosor, koja boravi u službenom posjetu Izraelu, obišla je muzej holokausta u Yad Vashemu, te pojačala vječni plamen i položila vijenac u Dvorani sjećanja gdje su ispisana imena nacističkih logora smrti, a među njima i ime koncentracijskog logora Jasenovac.

“Žrtve holokausta nećemo zaboraviti ali moramo se i obvezati da učinimo sve da se ovakvo zlo više nikada ne ponovi”, rekla je.

“Hrvatska je ponosna što u temeljima svoje državnosti ima antifašizam i na tragu toga mi se i danas svakodnevno, a posebno u obrazovanju mladih trudimo da se učini najviše što je moguće da se bezumlje holokausta ne zaboravi”, istaknula je predsjednica hrvatske vlade dodajući da su hrvatski obrazovni programi o holokaustu dobili brojna priznanja diljem svijeta.

“Činimo sve i učimo mlade da se ne boje drugih i drugačijih”, zaključila je.

Memorijalni centar holokausta Yad Vashem osnovan je 1958. odlukom izraelskog parlamenta Knesseta. U okviru Yad Vashem nalazi se i Park naroda u kojem je hrvatska premijerka posadila drvo rogača. Prije nje, na tom su mjestu drva posadili i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te bivši hrvatski premijer Ivo Sanader.

Hrvatska premijerka kazala je nakon sadnje drveta da će s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom razgovarati prije svega o gospodarskim odnosima, budući da su politički odnosi između Hrvatske i Izraela bez otvorenih pitanja.

“Razgovarat ćemo o tome da se unaprijedi hrvatsko-izraelsko suradnja posebice u području gospodarstva”, kazala je Kosor te najavila održavanje hrvatsko-izraelskog gospodarskog foruma u četvrtak u Tel Avivu.

“S premijerom Netanyahuom govorit ću o vrlo konkretnim mogućnostima dodatne bolje gospodarske suradnje i onome što Hrvatska ima kao resurse te o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku”, dodala je.

Kosor je kao polje za jačanje gospodarske suradnje navela i turizam, ističući da je tijekom 2010. broj izraelskih turista povećan za oko 14 posto. Hrvatska premijerka kazala je također da će svog izraelskog kolegu pozvati da dođe u Hrvatsku.

Na pitanje kako komentira imenovanje hrvatske veleposlanice u SAD-u Kolinde Grabar Kitarović na mjesto pomoćnice glavnog tajnika NATO-a, hrvatska premijerka je kratko kazala da će o tome razgovarati s hrvatskom veleposlanicom, vjerojatno već sljedećeg tjedna na konferenciji u čast pokojnog američkog ministra trgovine Rona Browna u Dubrovniku.