RADNICI I VOJNICI

Tristotinjak Hrvata čeka rasplet u Siriji

30.03.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Već dva tjedna Siriju potresaju snažni prosvjedi, više od stotinu ljudi je poginulo, a vlada premijera Nadžija Otrija podnijela je danas ostavku. Prema dosadašnjim informacijama, svi hrvatski državljani koji se trenutačno nalaze u Siriji dobro su, lokacije tvrtki na kojima rade hrvatski državljani na sigurnom su području te dosad nije zatražena konzularna pomoć u pogledu povratka u Republiku Hrvatsku, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija za tportal

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je u stalnom kontaktu s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kairu koje nerezidentno pokriva Sirijsku Arapsku Republiku te počasnim konzulom Republike Hrvatske u Siriji Khouchabom Nissanom.

Prema dosadašnjim informacijama, svi hrvatski državljani koji se trenutačno nalaze u Siriji su dobro, lokacije tvrtki na kojima rade hrvatski državljani su na sigurnom području te dosad nije zatražena konzularna pomoć u pogledu povratka u Republiku Hrvatsku.

'Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pozorno prati razvoj događaja u Siriji, te će, ako dođe do pogoršavanja sigurnosne situacije u suradnji s hrvatskim tvrtkama i počasnim konzulom u Siriji te Veleposlanstvom u Kairu poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu hrvatskih državljana koji se nalaze u toj bliskoistočnoj državi', rekao je glasnogovornik MVPEI-a u razgovoru za tportal.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, u Siriji boravi tristotinjak hrvatskih državljana, od čega se najveći broj odnosi na radnike koji su na privremenom boravku (oko 250), a ostatak su hrvatski državljani koji uslijed obiteljskih ili drugih prilika trajno borave u Siriji.

Dodatno tome također treba pribrojiti i pripadnike hrvatskog kontingenta u UN-ovoj mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni. MORH je za tportal potvrdio da se 'u misiji UNDOF na Golanskoj visoravni trenutačno nalazi 95 pripadnika Oružanih snaga RH koji obavljaju svoje redovite zadaće, a sukladno mandatu misije'.