KOST JEMENSKIM PROSVJEDNICIMA

Saleh predložio formiranje privremene vlade

30.03.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh ponudio je prosvjednicima koji zahtijevaju njegovu ostavku novi prijedlog, prema kojemu bi on zadržao funkciju do izbora, ali bi svoje ovlasti prenio na privremenu vladu, izjavio je danas oporbeni izvor

Oporba bi, prema tom prijedlogu, mogla sama izabrati premijera, a parlamentarni izbori bili bi održani do kraja godine, rekao je taj izvor.

Prema njegovim riječima, oporba još razmatra tu ponudu, prenosi Reuters.

Saleh je to predložio na jučerašnjem sastanku s Mohammedom al-Yadoumijem, predsjednikom najveće oporbene jemenske islamističke partije Islah.

Demonstranti već nekoliko tjedana prosvjeduju u prijestolnici Sani i drugim jemenskim gradovima, zahtijevajući da Saleh, nakon 32 godine na vlasti, podnese ostavku.

SAD i Saudijska Arabija zabrinute su oko nasljednika, jer Saleha smatraju saveznikom i važnim igračem u održavanju stabilnosti i sprečavanju širenja Al Kaide u Jemenu.

Saleh je ranije izjavio da bi prisustvo terorističke mreže, secesionistički pokreti na jugu i pobune na sjeveru zemlje lako gurnuli Jemen u oružani sukob i podjelu ukoliko bi odmah napustio vlast.

Koalicija prosvjednih skupina, nazvana Revolucija mladih, priopćila je u srijedu da neće napustiti veliki zauzeti prostor u blizini Sveučiliša Sana sve dok Saleh i njegovi saveznici ne odu s vlasti.

'Privremeno predsjedničko vijeće, sastavljeno od pet osoba poznatih po svojoj stručnosti i integritetu, trebalo bi voditi zemlju u prijelaznom razdoblju od šest mjeseci', stoji u priopćenju. Vijeće bi, dodaje se, trebalo odrediti tehnokrata koji će imenovati prijelaznu vladu.

Prosvjednici zahtijevaju i kazneno procesuiranje korupcije, povrat 'ukradenog javnog i privatnog vlasništva', puštanje na slobodu političkih zatvorenika, raspuštanje snaga državne sigurnosti i ministarstva informiranja - korake poduzete u Tunisu i Egiptu nakon sličnih prodemokratskih prosvjeda.