U MIANMARU

Vojna hunta izabrala svoju civilnu vladu

30.03.2011 u 13:50

Bionic
Reading

Mianmarska vojna hunta otvorila je u srijedu put za uspostavu nove vlade najavljujući novo razdoblje civilne vlasti iako će u njoj dominirati ista lica koja su strogo kontrolirala zemlju gotovo dva desetljeća.

Novi parlament, pun umirovljenih i djelatnih vojnika, odobrio je raspuštanje moćnog Državnog vijeća za mir i razvoj (SPDC) kako bi omogućio uspostavu nove vlade nakon spornih izbora u studenome prošle godine.

U objavi koju je potpisao i pročitao na državnoj televiziji mianmarski čelnik, general Than Shwe, navodi se da su zastupnici odobrili novog predsjednika, dva potpredsjednika i 30 ministara koji će vladati zemljom idućih pet godina. Novi predsjednik bit će Thein Sein (65) koji je 47 godina u vojsci i bliski je suradnik generala Thana Shwea.

Ova povijesna predaju vlasti nakon 49 godina vladavine vojne hunte bit će dočekana s velikim skepticizmom međunarodne zajednice i velikog broja stanovnika Minamara, piše Reuters.

Članovi SPDC-a, kako hunta sebe naziva, zadržali su istaknute uloge u novom političkom sustavu. Tako će bivši članovi obnašati dužnost predsjednika, potpredsjednika, predsjednika parlamenta i ministara u vladi.

Očekuje se da će Than Shwe službeno otići u mirovinu, ali će i dalje imati veliki utjecaj.