Svijet NOVI ANKETNI FIJASKO

Sarkozy nagodinu gubi već u prvom krugu

Možda je digao svoje avione u zrak i poslao ih put Libije, no Sarkozy doma glumi padobranca. Ankete mu iz mjeseca u mjesec daju sve manje šanse za predsjednički reizbor 2012. Najnovija ga čak smješta ispod kandidata socijalista i Narodnog fronta. Drugim riječima, izbacuje ga iz utrke već u prvom krugu

Istraživanje javnog mnijenja koje je za Orange, L'Express i France Inter provela agencija BVA iznjedrilo je katastrofalne postotke za francuskog predsjednika, pad od osam posto u usporedbi s prethodnim anketama.

Dva su scenarija, ovisno o tome hoće li kandidat socijalista biti Martine Aubry ili Dominique Strauss-Kahn. U prvom slučaju Sarkozy dobiva tek 19 posto, dok Aubryjeva odnosi 24. Usporedbe radi, u siječnju je bilo 27 posto za Sarka i 23 za eventualnu socijalističku predvodnicu, prema istraživanju iste agencije. Marine Le Pen se od siječnja popela sa 17 na 20 posto.

U drugom slučaju, ukoliko kandidat socijalista bude Dominique Strauss-Kahn, sve omiljenija figura francuske javnosti koji trenutno vrši funkciju izvršnog direktora MMF-a, Sarkozy dobiva bijednih 17, Le Penova 19, a on nebeskih 29 posto.

Dakle, kako god okrenemo, Carla Bruni bi mogla već početi pripreme za razvod u travnju iduće godine jer nema smisla uneređivati si uzlazni životopis predsjedničkim luzerom. Strategija u kojoj Sarkozy želi preuzeti dio glasača Nacinalnog fronta pokazuje se kao totalni fijasko, a istovremeno proizvodi tektonska gibanja u vlastitoj stranci. Naime, čak 70 posto simpatizera Le Penove drži francuskog predsjednika negativnom političkom pojavom, dok mu u matičnom UMP-u prigovaraju zbog konstantnog namigivanja ekstremnoj desnici.

Kod Nacionalnog fronta nije pomogao niti savjet UMP-ovim predstavnicima da ne daju podršku socijalistima na kantonalnim izborima koji upravo traju i gdje ljevica bilježi sve veću popularnost.

Ukratko, u želji da završi u dva kreveta istovremeno, polako ga izbacuju iz oba. Možda se Sarkozy vodio dobro poznatom da je politika kurva, no glasačko tijelo Francuske se očito ponaša poput mudrih djevica.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još