24 MILIJARDE DOLARA ZAJMA

TEPCO zatvara četiri reaktora u Fukushimi

30.03.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Japanska tvrtka Tokyo Electric Power (TEPCO), koja upravlja nuklearnom elektranom u Fukushimi, teško pogođenom u nedavnom potresu, osigurala je 24 milijarde dolara zajmova za otklanjanje posljedica te prirodne katastrofe ali je upozorava da to neće biti dovoljno

Predsjednik uprave Tsunehisa Katsumata, koji je preuzeo kormilo u tvrtki nakon hospitalizacije izvršnog direktora Masatake Shimizua, kazao je da TEPCO nije imao vremena procijeniti ukupnu financijsku štetu povezanu s oštećenjima u nuklearki Fukushima nakon razornog potresa i tsunamija, ali da očekuje da će se raditi o "vrlo visokom iznosu".

Zajmovi ukupne vrijednosti 2.000 milijardi jena (24 milijarde dolara) koje je tvrtka osigurala kod svojih zajmodavaca neće biti dostatni i TEPCO će razgovarati s vladom o mogućnostima da se osiguraju dodatna sredstva, kazao je Katsumata.

Također, naglasio je, TEPCO će morati zatvoriti četiri od ukupno šest reaktora u havariranoj nuklearki.

Iako neki nagli pad TEPCO-vih dionica i pogoršanje financijske pozicije tvrtke zbog havarije u nuklearnoj elektrani u Fukushimi uspoređuju s onima u British Petroleumu nakon izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu, japanska vlada mogla bi se suočiti sa sistemskim problemom više nalik onome s kojim su se suočile Sjedinjene Države nakon urušavanja investicijske banke Lehman Brothers u 2008.

"TEPCO će morati pokriti ogromne štete koje se računaju u tisućama milijardi jena. Vlada će očito morati nešto učiniti po tom pitanju", ocjenjuje viši ulagački strateg Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securitiesa Norihiro Fujito. "No, narod neće dopustiti vladi da samo ulijeva novac poreznih obveznika u tu kompaniju ako je ona poput kante s rupama".