NEMA PRIJETNJI ZDRAVLJU

Radioaktivni jod otkriven u Škotskoj

29.03.2011 u 14:59

Bionic
Reading

Radioaktivne čestice joda-131 iz japanske nuklearke Fukušime otkrivene su u - Glasgowu. Razina radijacije označena je kao 'iznimno mala', a škotska vlada poručila je da ne postoji prijetnja za ljudsko zdravlje

Škotska agencija za zaštitu okoliša (Sepa) izvijestila je da su izmjerene vrijednosti radioaktivnosti iznimno male i u skladu s vrijednostima iz ostalih europskih država, poput onih izmjerenih na Islandu i u Švicarskoj, prenosi SkyNews.

'Činjenica da je otkrivena tako mala koncentracija pokazuje koliko su uspješni programi nadzora radioaktivnih tvari u Ujedinjenom Kraljevstvu', rekao je dr. James Gemmill, Sepin stručnjak za radioaktivne tvari.

Sustav detektiranja radioaktivnosti temelji se na podacima 92 nadzorne stanice širom zemlje. Uzorci zraka provjeravaju se svakih sat vremena, a podaci se šalju na provjeru u London.

I škotska vlada priopćila je da je koncentracija detektiranog joda iznimno mala. Dodala je da Sepa i agencije za javno zdravstvo pažljivo motre razvoj događaja te da nisu izvijestili o rizicima za zdravlje.

Niti jedna služba zadužena za praćenje situacije nije izdala posebne upute javnosti nakon otkrića radioaktivnog joda-131.