Svijet ARAPSKA REVOLUCIJA

Pala i sirijska vlada!

Vlada premijera Nadžija Otrija podnijela je danas ostavku, a nova sirijska vlada trebala bi biti imenovana u roku od 24 sata, javlja sirijska državna televizija, a prenosi Sky News

Ostavka je uslijedila nakon dva tjedna snažnih prosvjeda koji su se iz ostalih arapskih zemalja prelili i u Siriju. Inače, ostavku vlade jutros je već novinarima France Pressa najavio visoki sirijski dužnosnik.

'Vlada bi danas trebala podnijeti ostavku, a novi kabinet trebao bi biti imenovan u roku od 24 sata', rekao je dužnosnik.

Takva je mjera uslijedila nakon što se sirijski režim suočio s pobunama stanovništva koje, osim te zemlje, već nekoliko mjeseci potresaju veći dio arapskoga svijeta.

Tijekom prosvjeda poginule su 103 osobe, prema podacima organizatora prosvjeda, dok službeni podaci govore da ih je poginulo tridesetak.

Nakon dva tjedna prosvjeda protiv Bašara al-Asada, u utorak ujutro se na glavnom trgu okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi koji mu pružaju potporu.

Okupljeni nose sirijske zastave i Asadove portrete kao i transparente s porukama potpore. Slična okupljanja predviđena su u svim gradovima u zemlji.

Predsjednik Asad, koji je na vlasti do 2000, trebao bi najaviti niz mjera za liberalizaciju režima koji je na vlasti gotovo pedeset godina.

Premijer Nadži Otri na dužnosti je od 2003.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još