Svijet LEKCIJE IZ FUKUSHIME

IAEA želi samit o nuklearnoj sigurnosti

  • Autor: S.S.
  • 29.3.2011 13:04:12
  • 29.3.2011 11:20:24

Čelnik Međunarodne agencije za nuklearnu sigurnost (IAEA) založio se za održavanje konferencije o nuklearnoj sigurnosti

Direktor IAEA-e Yukiya Amano poručio je da u svjetlu nesreće u japanskoj nuklearku Fukushima 'svi trebamo početi razmišljati o budućnosti'.

'Stoga predlažem da se u Beču prije ljeta održi konferencija o nuklearnoj sigurnosti, na visokoj razini', rekao je Amano.

Konferencija bi trebala uključiti nekoliko tema, kao što su procjena utjecaja i posljedica nesreće u Fukushimi, lekcije koje treba naučiti, pokretanje procesa pojačanja nuklearne sigurnosti i jačanje reakcija na nuklearne nesreće i hitne situacije.

'Odluke koje su pred nama bit će vrlo važne. Čvrsto vjerujem da je IAEA najbolja instuticija za organiziranje ovakve konferencije. Raspolažemo stručnošću, velikim članstvom i možemo osigurati transparentnost', rekao je Amano.

Poručio je i da bi, nakon što se situacija u Fukushimi stabilizira, Agencija htjela u Japan poslati stručni tim za procjenu štete.

Amano je rekao da situacija ostaje vrlo ozbiljna i da je nadilaženje krize prioritet.

'Zasad, radioaktivnost u okolišu, hrani i vodi - uključujući more - razlog je za zabrinutost. Postojeće razine ukazuju na potrebu za daljnjim sveobuhvatnim nadzorom', rekao je Amano.

Direktor IAEA-e susrest će se do kraja tjedna s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom kako bi koordinirali daljnje aktivnosti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još