6.4 PO RICHTERU

Novi jak potres pogodio Japan

29.03.2011 u 13:46

Bionic
Reading

Potres preliminarne magnuitude 6.4 stupnja Richtera, s epicentrom istočno od obala otoka Honshu, u blizini epicentra potresa koji je 11. ožujka poharao Japan, zabilježen je u 19:54 sati u utorak navečer po lokalnom vremenu. Upozorenje za tsunami nije izdano, zasad nema izvještaja o žrtavama i materijalnoj šteti

Japanski premijer Naoto Kan kazao je da je njegova vlada je u stanju najviše pripravnosti zbog oštećene nuklearne elektrane Fukushima, javlja BBC. U međuvremenu, u Bostonu je otkriven radioaktivni jod u kišnici.

Plutonij je otkriven u tlu pogona, a visoko radioaktivna voda je procurila iz reaktora.

Dužnosnici kažu da prioritet ostaje ubrizgavanje vode kako bi se ohladile šipke.

Premijer Kan je rekao da je 'situacija i dalje nepredvidljiva'.

'Vlada će se uhvatiti u koštac s problemom dok je u stanju najviše pripravnosti', kazao je, dodajući da je zatražio savjet o tome treba li proširiti evakuacijsku zonu oko postrojenja.

U međuvremenu je ministar nacionalne strategije Koichiro Gemba izjavio da bi vlada mogla privremeno razmotriti pitanje nacionalizacije Tepca, tvrtke koja vodi postrojenje.

U ponedjeljak je dionica tvrtke pala na najnižu razinu u posljednja tri desetljeća.

Glasnogovornik Vlade Yukio Edano opisao je situaciju 'krajnje ozbiljnom'.

Radnici u Fukushimi još uvijek nadljudskim naporima pokušavaju uspostaviti sustav hlađenja reaktora.

Prema posljednjim službenim podacima, u potresu i cunamiju koji su 11. ožujka pogodili Japan poginulo je 10.901 ljudi, dok ih se više od 17.000 još uvijek smatra nestalima.

Radioaktivna kiša u Bostonu

U uzorku kišnice iz Bostona otkrivena je niska koncentracija radioaktivnog joda-131, pristiglog najvjerojatnije iz oštećene japanske nuklearke Fukushima, priopćile su američke zdravstvene službe. Prema njihovim uvjeravanjima, količina radijacije ne predstavlja rizik za zdravlje.

Otkriveni radioaktivni jod nije kontaminirao vodovod i u razdoblju od osam dana njegova će se količina prepoloviti, rečeno je u Odjelu za javno zdravstvo Massachusettsa. Radijacija nije otkrivena u zraku, kao ni u vodnim bazenima u Quabbinu i Wachusettu.

'Dok se stanje u Japanu ne stabilizira, moguće je da ćemo i dalje otkrivati izvjesne količine joda-131 u kiši. Riječ je o niskim količinama koje ne predstavljaju prijetnju za zdravlje', stoji u poruci na internetskoj stranici Odjela za javno zdravstvo. Dodaje se ipak da je prije upotrebe preporučljivo oprati povrće ubrano u vrtu.

Fukushima