Svijet SARKOZY I CAMERON

'Gadafi mora odmah otići'

Nicolas Sarkozy i David Cameron su u ponedjeljak u zajedničkoj izjavi objavljenoj uoči sastanka kontaktne skupine o Libiji u Londonu rekli da 'Gadafi mora odmah otići' i pozivali njegove pristaše da 'ga napuste prije nego bude prekasno'

Francuski predsjednik i britanski premijer pozivaju i libijsko Nacionalno prijelazno vijeće da 'uspostavi nacionalni politički dijalog radi organiziranja tranzicije u Libiji'.

'Na konferenciji u Londonu cijela međunarodna zajednica će imati priliku izraziti podršku libijskom narodu u borbi kojom pokušavaju svrgnuti diktaturu i stvoriti povoljnije uvjete koji će omogućiti njihovo odlučivanje o budućnosti', pišu dvojica čelnika.

Oni drže da rezolucija Arapske lige naglašava da je sadašnji režim izgubio legitimnost, te da libijski čelnik Moamer Gadafi mora odmah otići.

Dodali su da 'pozivaju sve njegove pristaše da ga napuste prije nego bude prekasno, te da pozivaju sve Libijce koji drže da Gadafi vodi Libiju u katastrofu da se mobiliziraju i pridonesu procesu tranzicije'.

Dvojica političara naglasila su da ustraju na uspostavi političkog dijaloga koji bi omogućio proces tranzicije, ustavne reforme i slobodne i redovne izbore.

Četrdesetak zemalja će u utorak u Londonu sudjelovati na prvom sastanku kontaktne skupine, zaduženom za političko vođenje vojnih udara koji su pod zapovjedništvom NATO-a i za pripremu političke budućnosti Libije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još