RUSI SE PREDOMISLILI

'UN nije odobrio napade na Gadafija'

28.03.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Rusija je u ponedjeljak kazala da su napadi na snage lojalne libijskom vođi Moameru Gadafiju prerasle u intervenciju u građanskom ratu, za što Zapad nema potporu Ujedinjenih naroda koji su odobrili samo nametanje zone zabrane leta nad Libijom

Rezolucijom 17. ožujka Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je samo zaštitu libijskih civila, no stižu 'izvješća - a nitko ih ne odbacuje - da koalicija napada kolone Gadafijevih vojnika, izvješća o akcijama kojima se pomažu naoružani pobunjenici', rekao je Lavrov.

'To su očita proturječja', rekao je ruski ministar vanjskih poslova koji je i ranije kritički ocjenjivao postupanje koalicije.

'Intervencija koalicije u sukobu koji je u biti građanski rat nije dopuštena rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a', rekao je Lavrov.

Kao jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija ima pravo veta, no odlučila je ne koristiti ga pri glasanju o Libiji da bi omogućila donošenje teksta koji 'dopušta sve potrebne mjere' za nametanje zone zabrane leta.

Ruski čelnici oštro su kritizirali rezoluciju o zoni zabrane leta kao nepreciznu, a premijer Vladimir Putin usporedio ju je sa 'srednjovjekovnim pozivima u križarske ratove'.