NAKON NIZA SKANDALA

Srbija će revidirati 105 tjeralica

28.03.2011 u 14:48

Bionic
Reading

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen izjavio je u ponedjeljak kako se u naredna dva tjedna očekuje potpisivanje sporazuma s pravosuđem Bosne i Hercegovine (BiH) o međusobnom ustupanju dokaza, čime će, kako je objasnio, biti omogućeno ustupanje određenih predmeta pravosuđu te zemlje.

'Očekuje se da u naredna dva tjedna s Bosnom bude potpisan sporazum o međusobnom ustupanju dokaza, sličan onome s Hrvatskom, i taj sporazum bi omogućio da se određeni najveći predmeti, kao što je, primjerice, 'Dobrovoljačka', ustupe Bosni i Hercegovini', rekao je Homen gostujući na radiju B92.

Upitan šta će se dogoditi s tjeralicama koje je Srbija raspisala, prije svega s onima koje su preuzete od vojnog pravosuđa i od kojih je nekoliko izazvalo diplomatske skandale, Homen je kazao kako se radi o tjeralicama za 105 osoba koje moraju biti revidirane

Tjeralice koje su naslijeđene od vojnih sudova vezane su za Hrvatsku i BiH te za određeni broj s Kosova i među njima navodno ima visoko rangiranih političara, precizirao je Homen te dodao kako svih 105 tjeralica mora biti revidirano.

Zamjenik srbijanskog javnog tužitelja Đorđe Ostojić objasnio je nedavno kako će preispitivanje tjeralica raspisanih na temelju istraga koje je provelo nekadašnje vojno pravosuđe biti provedeno jer su se događaji na kojima se one temelje dogodili u vrijeme rata i u drugim političkim okolnostima.

Tijekom preispitivanja će se, kako je objasnio, uzeti u obzir je li vojno pravosuđe, i na koji način, imalo mogućnosti utvrditi dokaze te jesu li ti dokazi važeći pred sadašnjim pravosuđem. Sud i tužiteljstvo, kako je rekao, mogu raditi samo po onim dokazima koji imaju težinu, te u tom smislu treba preispitati sve predmete i na temelju toga vidjeti je li potrebno da tjeralice i dalje ostanu na snazi.