INOVACIJA

Stvoren čarobni gel otporan na metke

04.03.2009 u 12:04

Bionic
Reading

Britanski znanstvenici nadomak su otkriću revolucionarnog gela koji bi u potpunosti bio otporan ne metke. Tako bi aramidno vlakno moglo postati prošlost jer će nas ubuduće od metaka čuvati ljepljivi gel

Znanstvenici istraživači iz američke države Colorado već koriste specijalizirane gelove za liječenje ozljeda koljena i u popriličnoj mjeri i za ostatak ljudskog tijela, ali kemijska kompanija d3O laboratorij stvorila je najmoćniji gel od svih gelova – gel toliko čvrst da ga neki vanjski udar poput udarca šakom ili nekog drugog čvrstog predmeta pretvara u čvrsti materijal. Kada sila nestane, smjesa ponovo postaje meka i elastična.

I dok je namjera tvrtke koristiti gel u civilne svrhe, posebno u opremi za sportaše, ministarstvo obrane Velike Britanije ima druge planove. Oni smatraju da novi gel ima sposobnost zaustavljanja metaka te su odvojili 150 tisuća dolara za testiranja.

'Ako gel oblikujete sporo i s malo sile, molekule gela prolaze jedna pored druge, no pri visokoenergetskom udaru čestice se zakače zajedno i postaju čvrsta masa te tako uspješnije upijaju energiju', objasnio je djelovanje gela inovator Richard Palmer u britanskom Telegraphu.