SLAVLJE U GRADU DUHOVA

Libijski pobunjenici preuzeli 'naftni' grad

26.03.2011 u 13:05

Bionic
Reading

Libijski pobunjenici u subotu su ponovo zauzeli strateški grad Adždabiju, na istoku zemlje,oko 160 km južno od Bengazija, prenijele su svjetske agencije

Novinari i očevici javljaju da su obrambeni položaji snaga libijskog vođe Moamera Gadafija na istočnom ulazu u grad, koji su u petak bili metom zračnih napada saveznih snaga, napušteni. Sada se samo vide spaljeni tenkovi.

"Naše su snage sve uništile prošle noći", rekao je pobunjenički borac Sarhag Aguri za Reuters.

"Adždabija je grad duhova. Sad su tu samo mrtva tijela i obitelji koje ne znaju što da rade. Mi smo u gradu, ali oni još drže drugi izlaz", rekao je Aguri.

Nakon silovitih okršaja s pobunjenicima tijekom noći, Gadafijeve su se snage povukle, ali još drže zapadni ulaz u grad.

Pobunjenici su u subotu ujutro glasno slavili pobjedu vozeći se kroz grad, javljaju agencije dodajući kako su sukobi prestali i grad je sada miran.

Gadafijeve snage su iz Adždabije potisnule pobunjenike prošlog tjedna tijekom ofenzive protiv oporbe koja je držala istočni dio zemlje, a zatim su krenule prema Bengaziju. Napredovanje Gadafijeve vojske zaustavila je, međutim, međunarodna vojna intervencija koja je počela 19. ožujka.

Međunarodna koalicija u subotu je nastavila vršiti vojni pritisak na režim pukovnika Moamera Gadafija, dok se paralelno traži politički izlaz iz operacije koja bi se mogla zakomplicirati. Koalicija je u petak navečer i tijekom noći na subotu povela napad na grad Zliten, udaljen 160 km istočno od glavnog grada, nad područjem Al-Vatija i bombardirala vojnu bazu u Tadžuri, predgrađu Tripolija, prema libijskoj televiziji i jednom svjedoku.

Nekoliko vojnih baza smješteno je u tom istočnom predgrađu glavnog grada koji je svakodnevno meta napada koalicije od početka operacija u Libiji 19. ožujka.

Nacionalna televizija objavila je ranije da su "civilni i vojni ciljevi u Zlitenu meta bombardiranja kolonijalističkog agresora".

Područje Al-Vatije u kojoj se nalazi vojna baza također je meta "raketa dugog dometa", dodala je televizija.

Krvavi napad na Misratu

Snage odane Gadafiju i dalje napadaju civile u Misrati, gradu po nadzorom pobunjenika, a broj poginulih u proteklom tjednu popeo se u subotu na 115, javlja Reuters pozivajući se na izjave očevidaca. "Gadafijeve snage u gradu još vode operacije protiv civila", rekao je očevidac telefonom za Reuters. "Njegove jedinice još uvijek kontroliraju istočne i zapadne prilaze Misrati. Snajperi su i dalje razmješteni i gađaju civile. Nalaze se na krovovima zgrada u gradu... Prošlog smo tjedna imali 115 civilnih žrtava u gradu", rekao je stanovnik Misrate.

U petak je libijski režim izrazio spremnost da pristane na plan Afričke unije (AU) koji nudi prekid sukoba i otvaranje dijaloga između Libijaca kao prethodnicu demokratske tranzicije.

Kako se bliži summit predviđen za utorak u Londonu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je najavio "francusko-britansku inicijativu" radi političkog rješenja sukoba "kako bi pokazao da rješenje može biti samo vojno".

Nekoliko sati ranije šef francuskog glavnog stožera Edouard Guillaud kazao je da će se vojne operacije vjerojatno produžiti na "tjedne".

Tijekom zadnjih sati, lovci-bombarderi koalicije vodili su napade na Adžabiju gdje se nalaze vojnici na strani Gadafija. Iskoristivši tu podršku, pobunjenici su preuzeli ofenzivu i prodrli u to strateško mjesto, 160 km južno od Bengazija, uporišta oporbe.

SAD je objavio da je ispalio 16 Tomahawka na libijske ciljeve tijekom zadnja 24 sata. Koalicijski zrakoplovi izveli su 153 polijetanja, od kojih 67 američkih te 86 zemalja članica koalicije (Francuksa, V. Britanija, Kanada, Italija, Španjolska, Belgija, Danska i Katar).

Pukovnik Gadafi, na vlasti gotovo 42 godine, suočava se od 15. veljače s pobunom u kojoj je poginulo više stotina osoba a više od 300.000 natjerano je na bijeg.

Gadafi promaknuo sve oružane borce protiv 'križara'

Libijski čelnik Moamer Gadafi promiče sve pripadnike svojih oružanih snaga, objavila je u petak libijska državna televizija.

"Brat vođa revolucije donio je odluku o promaknuću svih pripadnika oružanih snaga koji su sada u njegovim različitim vojnim jedinicama, zbog njihove herojske i odvažne borbe protiv križara i napada kolonijalista", priopćeno je na libijskoj državnoj televiziji.

Promaknuće uključuje sve pripadnike opće sigurnosti i policije.

Libijska televizija nije precizirala što se pod tim promaknućima podrazumijeva i hoće li promaknuti biti dodatno plaćeni.

'Gadafi naoružava dragovoljce'

Pukovnik Moamer Gadafi naoružava civile "dragovoljce" kako bi se borili protiv pobunjenika, rekao je u petak visoki dužnosnik Pentagona, viceadmiral Bill Gortney koji to tumači kao znak slabljenja libijskih snaga.

"Danas smo doznali da je počeo naoružavati, kako on kaže, dragovoljce kako bi se borili protiv oporbe", rekao je viceadmiral Gortney iz američkog združenog glavnog vojnog stožera na tiskovnoj konferenciji.

"Nisam sasvim siguran da su to doista dragovoljci i ne znam koliko njih će moći unovačiti, ali je znakovito da smatra nužnim tražiti pojačanje među civilima", dodao je.

Zračne operacije su se pojačale u zadnja 24 sata, sa 153 polijetanja zrakoplova, napose radi pružanja potpore civilima koji su meta napada libijskih snaga.

Općenito gledano, libijska vojska je znatno oslabljena, smatra viceadmiral: "Gadafi više gotovo i nema protuzračne obrane i ima samo ograničenu sposobnost zapovijedanja i pružanja potpore svojim snagama na terenu".

"Njegovi zrakoplovi više ne mogu letjeti, brodovi su mu u lukama, zalihe streljiva se i dalje uništavaju, komunikacijski tornjevi su srušeni, a zapovjedni bunkeri su postali neupotrebljivi", razložio je.

Libija