TVRDE POBUNJENICI

Gadafijeve snage otele tisuće ljudi u Zaviji

25.03.2011 u 19:22

Bionic
Reading

Snage libijske vlade otimaju i tuku stanovnike Zavije otkako su prije dva tjedna ponovno zauzele taj grad blizu Tripolija, rekao je glasnogovornik pobunjenika

'Postrojbe (libijskog čelnika Moamera Gadafija) postavile su nadzorne točke na svim raskršćima i ulicama grada', rekao je glasnogovornik Ibrahim telefonom iz Zavije.


'Otimaju mlade i stare muškarce, svakog mlađeg od 50 ili 60, inženjera ili običnog građevinskog radnika, i odvode ih na nepoznatu lokaciju', rekao je glasnogovornik zatraživši da mu se navodi samo ime. 'Otkako su zauzeli grad tisuće su tako nestale', rekao je agenciji Reuters u petak. Njegovu priču nemoguće je potvrditi iz neovisnih izvora jer je libijska vlada ograničila kretanje na području koje nadzire.

Pobunjenici u Adždabiji rekli su da su zrakoplovi zapadnih sila bombardirali Gadafijeve snage koje drže taj grad. Dopisnik Reutersa je na cesti nekoliko kilometara od Adždabije čuo tri eksplozije i vidio velike stupove crnog dima nad istočnim prilazom gradu. Gadafijeve snage topništvom nastoje zadržati napredovanje pobunjenika koji se nadaju da bi tijekom dana ili u subotu mogli zauzeti grad.

'Čekam da zrakoplovi završe bombardiranje prije no što krenem tamo', rekao je jedan od pobunjeničkih boraca. Ibrahim Faraj, član pobunjeničkog vojnog vijeća, agenciji Reuters rekao je da su lokalni plemenski vođe razgovarali s Gadafijevim snagama u Adždabiji ranije u petak i zatražili da se predaju. 'Odbili su. Zato planiramo nastaviti napredovanje s teškim naoružanjem', rekao je Faraj.