Svijet SIRIJA

Sigurnosne snage ubile 20 prosvjednika

Sirijske sigurnosne snage ubile su u petak dvadeset prosvjednika u gradu Sanameinu, prenijela je televizija Al Džazira pozivajući se na izjave svjedoka

Skupina na koju su pucali pripadnici snaga sigurnosti uputila se na prosvjede u Deru južno od Damaska.'Više prosvjednika ubijeno je iz vatrenog oružja u Sanameinu kada su krenuli prema Deri', rekao je aktivist, kako je prenio France presse. Sanamein se nalazi 40 kilometara sjeverno od Dere. Informaciju još nisu potvrdili neovisni izvori.

U Deri na jugu Sirije su tisuće ljude u pogrebnoj povorci ispratile tijela nekih od 37 prosvjednika koje su u srijedu ubile snage predsjednika Bašra al-Asada. Unatoč prisutnosti velikog broja pripadnika snaga sigurnosti u Deri u grad su pristigle tisuće prosvjednika iz okolnih mjesta nudeći potporu pokretu nadahnutom pobunama u Tunisu i Egiptu.

Prosvjednici u Deri izvikivali su slogane protiv Mahera al-Asada, brata sirijskog predsjednika i čelnika Republikanske garde, rekao je jedan od svjedoka agenciji Reuters.

U Damasku su u petak pripadnici snaga sigurnosti priveli više desetaka osoba koje su sudjelovale u kratkoj prodemokratskoj prosvjednoj povorci. U gradu Hami se okupilo više stotina ljudi koji su uzvikivali 'Sloboda' i poruke potpore prosvjednicima u Deri. U Hami su 1982. godine sirijske snage sigurnosti ubile više tisuća ljudi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još