POHLEPA ZA NAFTOM

Mesić: Bojim se iračkog scenarija u Libiji

25.03.2011 u 15:45

Bionic
Reading

'Libiji treba međunarodna promatračka misija koja bi utvrdila što se ondje uistinu događa. Rezolucija o zabrani letenja je uspostavljena, ali se sada ekstenzivno tumači, pa se razaraju aerodromi i infrastruktura. Pitam se iz kojih motiva i kamo to vodi', rekao je danas u Osijeku Stjepan Mesić, nakon dodjele Povelje o počasnom članstvu u osječkom Crvenom križu

Libiju je trebao posjetiti krajem ožujka, ali je zbog ratnih sukoba putovanje odgođeno. Mesić je pojasnio da se njegovi prijedlozi o rješenju libijske krize pojednostavljeno i pogrešno tumače, no izrazio je i sumnju u dobre namjere međunarodne intervencije koja bi mogla završiti otvaranjem još jednog kriznog žarišta, poput onoga u Iraku.

Promatračku misiju pod okriljem UN-a Mesić smatra nužnom kako bi se spriječio 'irački scenarij'. Podsjetio je da se režim Sadama Huseina optuživalo za proizvodnju nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja, zbog čega je Irak napadnut svim sredstvima. Kako ništa od takvog oružja nije pronađeno, a država je u međuvremenu razorena, pretpostavio je da je glavni motiv za napad na Irak bila nafta.

'Sada se pitam bi li i u libijskom slučaju moglo biti drugih motiva za početak rata, osim spašavanja života civila. Libijski avioni više nemaju otkud uzletjeti i zabrana leta se poštuje, no i dalje se razaraju zračne luke, komunikacije, infrastruktura. Promatračka misija trebala bi utvrditi stvarno stanje, a međunarodna zajednica pozvati obje strane za prekid neprijateljstva. Pobunjenike treba amnestirati, a krivnju za zločine individualizirati i procesuirati počinitelje bez obzira na to o komu se radi. Libijski bi stručnjaci uz međunarodnu potporu trebali izraditi prijedlog novog ustava i reformi, sastaviti parlament, izabrati vladu i predsjednika države te omogućiti Libijcima da sami rješavaju svoje probleme. To je moj prijedlog u najboljoj namjeri i ne znam zašto se to iskrivljuje', pojasnio je Mesić i podsjetio na svoja zalaganja na osiguravanju poslova hrvatskim tvrtkama koje bi trebale raditi na izgradnji libijske željezničke mreže – pruga, lokomotiva i vagona, te drugih infrastrukturnih projekata poput autocesta.

Bez obzira na to tko će vladati Libijom nakon završetka sukoba, Mesić očekuje nastavak suradnje s libijskim narodom, jedinim vlasnikom nacionalnih resursa.

U Osijeku mu je danas uručena Povelja o počasnom članstvu u GO Crvenog križa Osijek, kao priznanje za pomoć u realizaciji njihovih projekata dok je bio predsjednik Republike.

'Gospodin Mesić uvijek je bio dostupan za sve projekte koje smo željeli provesti, a nadamo se i nastavku suradnje s njim kao našim počasnim članom', rekao je Marko Đukić, ravnatelj osječkog Crvenog križa, te nabrojio Mesićeve zasluge u provedbi projekata uglavnom vezanih za gradnju i uređenje Edukacijskog centra u Orahovici, posebice u organizaciji Donatorske konferencije na kojoj je prikupljena glavnina potrebnog novca.

'Velika je čast dobiti priznanje od najbolje organizacije Crvenog križa u zemlji', rekao je Mesić primajući Povelju i podsjetio na ulogu Crvenog križa i srodnih humanitarnih organizacija u čije je temelje ugrađeno pomaganje ugroženima.