NJEMAČKA PREUZIMA INICIJATIVU

Lambsdorf voditelj misije EU-a u BiH?

25.03.2011 u 13:19

Bionic
Reading

Visoki dužnosnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Nikolaus von der Wenge Graf Lambsdorf najizgledniji je kandidat za novog voditelja delegacije Europske komisije u Bosni i Hercegovini, koja bi trebala preuzeti najveći dio ovlasti što ih je dosad imao Ured visokog predstavnika (OHR), tvrdi u petak sarajevski Dnevni avaz

Pozivajući se na neimenovane izvore iz sjedišta EU-a u Bruxellesu, list navodi da je kandidatura Lambsdorfa dobila na težini nakon što je Velika Britanija odustala od imenovanja nekog od svojih političara na delikatnu dužnost u BiH.

Nikolaus Lambsdorf trenutačno obnaša dužnost političkog direktora u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova zaduženog za jugoistočnu Europu i Tursku, a slovi za dobrog poznavatelja prilika u BiH.

Krajnji rok za podnošenje prijava Europskoj komisiji za visoku dužnost u BiH istječe upravo krajem ovog tjedna.

Delegacija Europske komisije u BiH, čiji bi voditelj trebao stupiti na dužnost u lipnju, bit će značajno ojačana u odnosu na dosadašnji sastav i ulogu s ciljem potpore stabiliziranju stanja u toj zemlji te provedbi reformi nužnih za približavanje EU.

Vijeće EU-a je ranije ovog tjedna zaključilo da novi voditelj delegacije Unije u BiH mora imati ovlasti nalik na one dane visokom predstavniku. Te bi ovlasti uključivale izricanje kaznenih mjera za političare i dužnosnike za koje se ocijeni da ometaju provedbu Daytonskog sporazuma i destabiliziraju stanje u državi.

Istodobno s jačanjem uloge delegacije EU-a u BiH, smanjivale bi se ovlasti i uloga OHR-a koji bi, kako je najavljeno, vjerojatno bio izmješten iz Sarajeva u inozemstvo, vjerojatno u Beč ili Bruxelles.