PORTUGALSKE ANKETE

Glasači podržavaju oporbene socijaldemokrate

25.03.2011 u 13:14

Bionic
Reading

Portugalska oporbena Socijaldemokratska stranka (PSD), stranka desnog centra, osvojila bi apsolutnu većinu na izborima da se održavaju danas, doznaje se iz rezultata ankete objavljene u petak, samo dva dana nakon ostavke socijalističkog premijera

Portugalci bi na izbore trebali izaći krajem svibnja ili početkom lipnja. Zbog ostavke premijera Josea Socratesa, predsjednik Anibal Cacaco Silva sastao se s predsjednicima stranaka zbog konzultacija, a za očekivati je da će rezultat tih razgovora biti sazivanje prijevremenih izbora.

Prema spomenutoj anketi objavljenoj u poslovnom dnevniku Diario Economico, socijaldemokrati uživaju potporu 46,7 posto glasača, dok potporu socijalistima daje 24,5 posto glasača. Potpora socijalistima je u veljači bila 29,1 posto, ali je pala zbog najave uvođenja dodatnih mjera štednje.

Socrates je podnio ostavku u srijedu nakon što je parlament odbacio mjere štednje koje je predložila njegova manjinska vlada, pokušavajući izbjeći pakete pomoći međunarodnih financijskih institucija.