Svijet E PUR SI MUOVE!

Vatikan počeo javni dijalog s ateistima

Vatikan je u četvrtak pokrenuo niz javnih dijaloga s nevjernicima, izabravši vodeće intelektualne institucije u Parizu da bi predstavio svoje stajalište da je u modernim društvima potrebno otvorenije razgovarati o Bogu

Odluka da niz javnih debata započne u Francuskoj, gdje je snažan sekularizam odgurnuo vjeru na rub društvene sfere, odražava cilj pape Benedikta XVI da se vjerska pitanja ponovo vrate u središte javnih rasprava.

Prvi javni dijalog održan je u sjedištu UNESCO-a u francuskom glavnom gradu, a otvorio ga je kardinal Gianfranco Ravasi, vatikanski ministar kulture. Rekao je da razgovoru nije cilj konfrontacija vjernika i ateista, nego traženje zajedničkih stavova. 'To je pozivnica nevjernicima... da s vjernicima počnu putovanje kroz pustinju', rekao je.

Dijalozi će biti nastavljeni u petak na Sorbonni i u Francuskoj akademiji. Njihovo je održavanje Papa predložio 2009, a u sljedeće dvije godine održat će se u najmanje 16 gradova u Europi i Sjevernoj Americi. Sljedeći su planirani u Italiji, Albaniji, Švedskoj, Češkoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi, Španjolskoj, Rusiji i SAD-u.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još