PANIKA U MIANMARU

Siloviti potres usmrtio više od 75 ljudi

25.03.2011 u 11:49

Bionic
Reading

Snažan potres koji je pogodio Mianmar u petak odnio je najmanje 75 života, a niz naknadnih podrhtavanja tla izazvao je paniku i manju štetu u zemljama jugoistočne Azije, javljaju agencije

U potresu jačine 6,8 stupnjeva po Richteru ozlijeđeno je više od stotinu ljudi, izvijestila je mianmarska državna televizija. Najbliže epicentru potresa bili su gradovi Tarlay, Mine Lin i Tachilek u kojima je srušeno više od 100 zgrada. Agencije javljaju da je poginulo najmanje 75 osoba, a strahuje se da bi broj žrtava mogao biti i veći.

Američki geofizički institut (USGS) objavio je da je epicentar potresa bio na granici Tajlanda i Laosa, nekih stotinjak kilometara sjeverno od tajlandskog grada Chiang Raija, u području tzv. zlatnog trokuta, drugog najvećeg svjetskog proizvođača opijuma. Potres je bio na dubini od deset kilometara, prenosi Reuters.

Potres je izazvao paniku i u drugim zemljama diljem jugoistočne Azije, od Tajlanda do Laosa, ali tamo nije zabilježena veća materijalna šteta.

Potres jačine 5,5 stupnjeva pogodio je Tajland u petak i prouzročio je manju štetu, ali je građanima koji žive u blizini epicentra savjetovano da napuste svoje domove. U tom je potresu zabilježena jedna žrtva.

Pozivajući se na stručnjake, agencije javljaju da potresi u jugoistočnoj Aziji nisu povezani s onim u Japanu, te da nema opanosti od tsunamija.

Mianmar