GENOCID U DARFURU

ICC naložio uhićenje sudanskog predsjednika

04.03.2009 u 20:00

Bionic
Reading

Nakon uhidbenog naloga protiv sudanskog predsjednika Omara al-Bašira, koji je u srijedu izdao Međunarodni kazneni sud (ICC), u najvećoj afričkoj zemlji mogući su svi scenariji - od državnog udara, nove ofenzive pobunjenika u Darfuru, još strožega vojnog režima do toga da se ništa ne promijeni, procjenjuju analitičari

ICC je izdao uhidbeni nalog protiv Bašira zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Darfuru, području na istoku Sudana u kojem je u građanskom ratu od 2003. poginulo 300 tisuća ljudi, a 2,7 milijuna je bilo prisiljeno napustiti svoje domove.

"Prva je mogućnost državni udar unutar vladajuće Baširove Stranke nacionalnog kongresa (NCP), a izvele bi ga osobe koje nemaju veze s ICC-em", procijenio je za AFP analitičar francuskog Nacionalnog centra za istraživanja Gerard Prunier

Već mjesecima u kartumskim diplomatskim krugovima kruže glasine da bi Bašira mogao zamijeniti njegov potpredsjednik Ali Osman Taha ili savjetnik Nafi Ali Nafi, pri čemu se smatra kako bi glavnu ulogu u prijenosu vlasti trebao odigrati prvi čovjek obavještajnog sektora Sala Goš

No u mogućnost takva raspleta događaja ne vjeruju baš mnogi, jer procjenjuju da Bašir, koji je u gotovo 20 godina na vlasti izdržao mnoge izazove, neće otići mirno. Navodno su svi visoki dužnosnici NCP-a na izvanrednom sastanku u siječnju već obećali punu potporu predsjedniku nakon odluke ICC-a.

Moguće je da u tom slučaju vojni režim postane još stroži i svim sredstvima udari na oporbene skupine i svjesno se povuče u izolaciju, što bi moglo pogoršati stanje u Darfuru i ugroziti ionako krhak mirovni sporazum s južnim, nemuslimanskim dijelom Sudana.

Baširu ostaje i mogućnost pobjede na izborima, predviđenim za ovu godinu, koji bi pokazali kako je popularan političar s demokratskim mandatom koji su mu dali birači.

Uz to, analitičari smatraju da će se mogući urotnici iz NCP-a i skupine koje su protiv Bašira pritajiti i čekati razvoj događaja te će reagirati samo ako predsjednik iskaže određenu slabost ili da Zapad posegne za oštrijim mjerama poput strožih sankcija i snažnije izolacije Sudana, što bi pogoršalo unutarnje stanje.

"Pravo je pitanje tko će poštivati nalog ICC-a. Lopta je na neki način u našem dvorištu", rekao je neimenovani zapadni diplomat.

"Ako se međunarodna zajednica ozbiljno postavi prema novonastaloj situaciji i ako važnije političke snage u Sudanu podupru ICC, NCP i sigurnosni aparat naći će se u borbi na život i smrt u kojoj se ne može isključiti nijedan ishod", dodao je.

No ako reakcija svijeta i unutarnjih čimbenika u Sudanu izostane, sve bi moglo završiti statusom quo, ocijenio je.

U tom bi slučaju Sudan mogao početi tražiti snažnije veze s Kinom, Rusijom i članicama Arapske unije, koje su se protivile odluci ICC-a, te s Iranom.

Mogućnost vojnog udara u Sudanu postoji, ali je poznavatelji smatraju tek teoretskom, budući da vojni i sigurnosni sustav čvrsto nadzire predsjednik Bašir, koji je na vlast 1989. došao upravo vojnim udarom.

Izglednim razvojem događaja smatra se jačanje aktivnosti pobunjenika Pokreta za pravdu i jednakost (JEM) u Darfuru, unatoč potpisanu sporazumu o prekidu neprijateljstava s vladom u Kartumu.

Pripadnici JEM-a su u svibnju 2008. napali Omdurman, grad kod Kartuma, ali su ih sudanske snage nakon krvavih bitaka ipak uspjele zaustaviti.

Analitičar Alex de Waal samtra da bi ta, najratobornija od svih pobunjeničkih skupina u Darfuru, mogla početi novu ofenzivu, iako ne bi pokušala ići na glavni grad.

"Iznenadilo bi me da (JEM) pokuša ono što je učinio prošli put, ali bih bio jednako iznenađen kad ne bi pojačao svoje djelovanje", rekao je de Waal.

Postoji još scenarija po kojima bi se Sudan dodatno destabilizirao, poput mogućnosti da stanje zloporabe protuzapadne skupine koje se smatra odgovornima za planirane bombaške napade na zapadna veleposlanstva 2007. i ubojstvo američkog diplomata 2008.

Veleposlanstva, agencije UN-a, mirovne snage i dobrotvorne udruge već su u najvišem stupnju pripravnosti zbog straha od napada na strane državljane u Sudanu.

"Nitko ne zna što će se dogoditi. Sudan je već ionako jako nestabilan", rekao je jedan diplomat, koji je želio ostati neimenovan.