VIŠE OD 25 TISUĆA MRTVIH I NESTALIH

U Fukushimi i dalje ozbiljno

23.03.2011 u 22:25

Bionic
Reading

UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u srijedu kako ima pozitivnih pomaka u razorenoj japanskoj nuklearki, ali da je ukupna situacija i dalje ozbiljna

Više od 25.000 mrtvih ili nestalih

U potresu i tsunamiju koji su 11. ožujka opustošili sjeveroistočni dio Japana poginulo je ili nestalo više od 25.000 osoba, prema novim informacijama objavljenim u srijedu

Policija je potvrdila informaciju o 9.487 smrtno stradalih, te o 15.617 nestalih, što je ukupno 25.104 mrtva i nestala. Ozlijeđeno je ukupno 2.755 osoba. U potresu magnitude 9 stupnjeva, nakon kojega je uslijedio tsunami, katastrofa je koja je odnijela najviše žrtava u Japanu od potresa 1923. u kojemu su poginule 142.000 ljudi. Stotine tisuća stanovnika evakuirane su iz opustošenih dijelova zemlje i smještene u prihvatne centre.

'Ima nekih pomaka vezanih za opskrbu električnom strujom... iako ukupna situacija i dalje ostaje ozbiljna', rekao je na konferenciji za novinare dužnosnik IAEA-e Graham Andrew. Dodao je kako su japanske vlasti javile agenciji da je razina radijacije oko nuklearke opada.

Prema austrijskom Središnjem institutu za meteorologiju i geodinamiku, ispuštanje dva tipa radioaktivnih čestica u prva 3,4 dana od katastrofe doseglo je 20 do 50 posto radijacije koja je zabilježena u prvih deset dana nakon tragedije u Černobilu.

Sličan francuski institut u utorak je procijenio da je radijacija iz nuklearke Fukushima dosegla 10 posto radijacije iz Černobila, najveće svjetske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1989. Ti proračuni mogli bi izazvati dodatnu bojazan u Japanu i šire zbog zagađenja prehrambenih proizvoda, kao što su mlijeko i povrće oko japanske nuklearke.

Andrew je novinarima također rekao da je jedan radnik u Fukushimi bio izložen velikoj količini radijacije koja može povećati rizik oboljenja od raka. Velike količine radioaktivnog joda i cezija izmjerene su oko ispusta za vodu u Fukushimi, 'prije ispuštanja u ocean', rekao je Andrew.

Japanske vlasti izmjerile su u utorak razinu onečišćenja morske vode i tvrde da nema razloga za zabrinutost. U očajničkom pokušaju da rashlade reaktore i šipke s istrošenim nuklearnim gorivom, radnici su upumpavali morsku vodu u rashladni sustav nuklearke. Dužnosnici su objavili da je dio te vode iscurio natrag u more.