RUSKI PREMIJER U SRBIJI

Putin s Tadićem o Južnom toku

23.03.2011 u 22:22

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin u srijedu je, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i drugim srbijanskim dužnosnicima, izjavio da im je predstavio mogućnosti koje projekt plinovoda Južni tok otvara za Srbiju, dok je predsjednik Tadić istaknuo kako je u razgovoru sa Putinom dobio uvjeravanja da će taj projekt biti realiziran prema planu u narednim godinama

Putin je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kazao kako je tijekom današnjih razgovora izaslanstava dviju zemalja detaljno razmatrano područje energetike, u sklopu čega je bilo riječi o srbijanskom djelu Južnog toka i potencijalima tog projekta, koji je predstavljen danas u Beogradu.

Kako je priopćeno na predstavljanju projekta, izgradnja plinovoda Južni tok započet će 2013. godine, a njegov završetak i puštanje u rad očekuje se u prosincu 2015. godine. Marcel Kramer, glavni ravnatelj poduzeća Južni tok kazao je kako će studija izvodljivosti tog projekta biti završena do kolovoza ove godine, kada će se znati precizna trasa plinovoda, kao i da će do 2012. godine biti završeni projektni poslovi.

Premijer Putin također je istaknuo kako se popis zajedničkih ekonomskih projekata Rusije i Srbije konstantno širi te dodao kako očekuje da će srbijanske graditeljske tvrtke sudjelovati u pripremi Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014., kao i nogometnog prvenstva 2018. godine.

Putin je također najavio pomoć ruskih tvrtki Srbiji u izgradnji željezničkih pruga te izrazio zanimanje Ruske federacije za iskustva partnera iz Srbije u graditeljstvu u području turizma. Predsjednik Tadić kazao je kako je dogovoreno da dio robnog kredita Rusije Srbiji, koji iznosi 800 milijuna dolara i “koji je sada na stolu“ bude realiziran po projektima koji dominantno trebaju biti u domeni željeznice i transporta roba u željezničkom prometu.


Tadić je naglasio kako je strateško opredjeljenje Srbije da bude članicom EU te da istodobno ima strateški interes koji se odnosi na suradnju s Rusijom, uključujući tu i energetiku. Dodao je kako “ne vidi” mogućnost da EU riješi energetske potrebe bez partnerstva s Rusijom te da vjeruje kako će i Srbija biti dijelom tog aranžmana.

Putin je, govoreći o težnji Srbije ka članstvu u Europskoj uniji (EU), u obraćanju novinarima kazao kako to njegovu zemlju uopće ne zabrinjava, te da će sa srpskim partnerima pozorno pratiti taj proces te da će to zajedno raditi kako te europske integracije ne bi nanosile štetu razvoju rusko – srbijanskih odnosa.

Tadić i Putin još jednom su konstatirali zajednička stajališta i rusku potporu Srbiji u odnosu na nepriznavanje neovisnosti Kosova, pri čemu je srbijanski predsjednik ponovio kako Srbija neće ni eksplicitno ni implicitno priznati njegovu neovisnost.

Članovi izaslanstava vlada dviju država potpisali su tijekom današnjeg sastanka nekoliko sporazuma s područja turizma, znanstvene suradnje i međunarodnog cestovnog prometa. U popodnevnom dijelu Putinovog posjeta Beogradu, ruski premijer posjetio je srbijanski parlament gdje se susreo s predsjednicom skupštine Slavicom Đukić Dejanović i predsjednicima klubova zastupnika.

Kako je najavljeno u medijima, Putin bi, u neformalnom dijelu posjeta, navečer trebao biti gost nogometnog kluba Crvena Zvezda i nazočiti utakmici između tog kluba i Zenita iz Sankt Petersburga, čiji je Putin dugogodišnji navijač.