ODGOVOR OBAMI

Fidel Castro: Običan sam vojnik revolucije!

23.03.2011 u 19:18

Bionic
Reading

Fidel Castro je ponovio da je umirovljen i pojasnio nešto u što mnogi, poput američkog predsjednika Baracka Obame, još sumnjaju: nema apsolutno više nikakvih dužnosti i neće ih više nikada ni imati, pa kaže: 'Ja sam sada samo običan revolucionar'

Pojašnjenje dolazi, u prvome redu, kao odgovor na kritike koje je kubanskim vlastima u ponedjeljak uputio američki predsjednik Barack Obama tijekom posjete Čileu, ali i kao poruka onima koji su voljni da se drug Fidel, koji se je jako oporavio, prihvati posla.

Naime, tek je danas, nakon Fidelove intervencije, ispod njegova imena u glasilu Kubanske komunističke partije Granma nestala opaska da je prvi tajnik partije, pa nije bilo jasno je li to bio previd ili trik s obzirom da je, zbog teške i iznenadne bolesti, Castro privremeno predao sve svoje ovlasti bratu Raúlu u srpnju 2006. te da je službena ostavka na sve funkcije u vladi, vojsci i partiji stupila na snagu u veljači 2008.

Castro se očitovao, možda i ciljano, nekoliko tjedana prije održavanja VI. kongresa partije na kojem će biti donesene odluke o velikim ekonomskim promjenama na koje je i on sam pozivao, a kako bi se 'spasila revolucija' u kojoj ostaje, kako naglašava, tek 'običan vojnik'.