NEMA MIRA

Rakete iz Gaze pale duboko u Izrael

23.03.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Palestinske rakete pogodile su dva grada duboko na izraelskom teritoriju u srijedu i pritom je ranjen jedan stanovnik, a zamjenik premijera Benjamina Netanyahua pozvao je na novu ofenzivu u Pojasu Gaze koji je pod kontrolom Hamasa

Islamski džihad, manja militantna palestinska frakcija u Gazi i povremeni saveznik Hamasa, preuzeo je odgovornost za napade na Beershebu i Ashdod koji su uslijedili nakon međusobnog granatiranja Izraela i Hamasa u kojemu su ubijena četiri palestinska civila i pet militanata u utorak.

Potpredsjednik izraelske vlade Silvan Shalom izjavio je da situacija podsjeća na uvod u izraelski rat 2008/09. u Gazi u kojemu je ubijeno oko 1.400 Palestinaca.

'Mogli bismo razmotriti mogućnost obnove te operacije', rekao je Shalom za izraelski radio. 'To kažem unatoč činjenici da znam da bi takva stvar odvela regiju u puno zapaljiviju situaciju', kazao je.

Shalom smatra da bi Hamas mogao otvoriti novo bojište s Izraelom kako bi sa snažnije pozicije ušao u međupalestinske pregovore, odnosno u proces približavanja Hamasa i Fataha koji bi uskoro mogao početi.

Islamski džihad priopćio je da je ispalio raketa tipa Grad na Beeershebu, 35 kilometara udaljenu od Gaze, i Ashdod, 40 kilometara. Te su rakete nešto sofisticiranije od onih kakvima se palestinski militanti obično služe.