PAHOR UGOSTIO RUSKOG PREMIJERA

'Putin je prijatelj Slovenije i moj osobni prijatelj'

22.03.2011 u 18:19

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor koji je u utorak ugostio ruskog premijera Vladimira Putina ocijenio je nakon uvodnih razgovora s njim u četiri oka da su odnosi dviju država tradicionalno dobri, no da će njihov današnji susret označiti novo poglavlje u odnosima Slovenije i Ruske federacije

Razgovori između dviju delegacija vode se na Brdu kod Kranja, a posvećeni su budućoj gospodasko i političkoj suradnji. Slovenski premijer svog je visokog gosta iz Rusije, kako prenosi Slovenska tiskovna agencija, nazvao prijateljem Slovenije i njegovim osobnim prijateljem, istaknuvši da je strateška suradnja s Rusijom za Sloveniju bitna.

Izaslanstvo ruske vlade na čelu s Putinom stiglo je popodne u Sloveniju s otprilike sat zakašnjenja u odnosu na najavljeni program, pa kasne i razgovori Putina s Pahorom i predsjednikom Danilom Tuerkom.

Glavni predmet današnjih razgovora je suradnja Slovenije u projektu plinovoda Južni tok. Očekuje se da će danas biti potpisan ugovor ruskog Gazproma i slovenskog Geoplina o osnivanju zajedničke tvrtke za upravljanje slovenskim dijelom plinovoda koji bi trebao biti dovršen do 2015. godine, a potpisat će se i više drugih sporazuma i memoranduma o suradnji Slovenije i Rusije na više područja.

Putin i Pahor izvijestit će javnost o svojim razgovorima na konferenciji za novinare, predviđenoj predvečer. Očekuje se da će se na njoj osvrnuti i na aktualnu situaciju u sjevernoj Africi, a prema nekim najavama i na stanje u regiji, odnosno perspektive država zapadnog Balkana.

Zajedno s Putinom koji će u Sloveniji ostati do sutra kad odlazi u posjet Srbiji, doputovalo je više ministara u njegovoj vladi, te direktor Gazproma Aleksej Miller, ali i šezdesetak ruskih novinara.