PAHOR O MEDICIJACIJI

'Vidim svjetlo na kraju tunela'

03.03.2009 u 16:53

Bionic
Reading

Slovenija, po riječima predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora, predlaže da skupina posrednika predloži hrvatsko-slovensku granicu te da taj prijedlog zatim prihvate parlamenti obiju država

"Predlažemo da posrednička skupina predloži određivanje granice i na kopnu i na moru te da njihov prijedlog prihvate oba parlamenta. Naravno, za to bi bio potreban i pristanak hrvatske strane, bez toga to ne bi bilo moguće", rekao je Pahor u utorak na slovenskom radiju.

Pahor je time komentirao izjave nekih hrvatskih dužnosnika da bi Hrvatska trebala prihvatiti posredničku ulogu Europske komisije, ali da mandat posrednika vide kao put do određivanja pravnog okvira koji bi objema državama omogućio da svoja bilateralna granična pitanja podastru pred međunarodnom pravosudnom ustanovom.

Povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn pozvao je u utorak Hrvatsku i Sloveniju da jasno odgovore na inicijativu Europske komisije da se u rješavanje bilateralnoga graničnog prijepora i nastavka pristupnih pregovora s Hrvatskom uključi tročlana stručna skupina pod vodstvom Marttija Ahtisaarija.

Predsjednik slovenske vlade priznao je u utorak da se Hrvatska i Slovenija bitno razlikuju u gledanju na to kakav bi mandat imalo Ahtisaarijevo "vijeće mudraca" kao oblik pomoći koju dvjema državama nudi EK za rješenje graničnog pitanja i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

Hrvatsko stajalište odgađa mogućnost bilateralnog dogovora o granici, ali "vidjet ćemo što će nam donijeti idući tjedni", rekao je Pahor.

Vidim svjetlo na kraju tunela, ali za dogovor su potrebne dvije strane", rekao je Pahor glede mogućnosti da se nađe rješenje u kojemu bi Slovenija omogućila deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, a u isto vrijeme dobila jamstva da će njezina granica s Hrvatskom biti određena prije nego Hrvatska uđe u EU.

"No ponavljam da Slovenija neće ukloniti svoju zadršku glede nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om ako se ne promijene okolnosti koje su je uzrokovale. Ne želimo spriječti ulazak Hrvatske u EU, ali moramo zaštititi naše nacionalne interese", rekao je Pahor.

Ocijenio je "ispravnom" svoju odluku
s početka mandata da se "zbog prejudiciranja granice" blokira otvaranje i zatvaranje 11 pregovaračkih poglavlja s Hrvatskom.