Svijet LUKAŠENKO PRIPRIJETIO

Bjelorusija uvodi sankcije EU-u i SAD-u

Bjelorusija je u utorak izvijestila da je uvela sankcije Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama kao odgovor na sankcije koje su EU i SAD uveli koncem siječnja, nakon uhićenja predstavnika oporbe režimu Aleksandra Lukašenka nakon predsjedničkih izbora.

'Bjelorusija je donijela mjere kao odgovor na sankcije koje su Bjelorusiji uvele Europska unija i Sjedinjene Države', rekao je u priopćenju glasnogovornik bjeloruske diplomacije Andrej Savinih.

Zemlja je 'pripremila popis osoba kojima je zabranjen ulazak na teritorij' Bjelorusije, ističe se u priopćenju. Te osobe, dodaje se na istom mjestu, štete Bjelorusiji i njezinoj suradnji s drugim zemljama.

Usto, "pojačat će se nadzor nad nezakonitim financiranjem političkih djelatnosti iz stranih organizacija i političko-društvenih zaklada", upozorio je glasnogovornik.

Početkom veljače, 36 država odlučilo je odobriti pomoć od 87 milijuna eura civilnom društvu u toj bivšoj sovjetskoj republici.

'Bjelorusija će nastaviti suradnju sa zapadnim partnerima, ali će se posjeti europskih i američkih izaslanstava na političkoj razini ostvarivati samo na poziv tijela bjeloruske zakonodavne i pravosudne vlasti', dodao je.

Četrdeset troje pripadnika oporbe, među kojima je više kandidata za predsjedničke izbore, optuženo je u Bjelorusiji zbog 'remećenja javnog reda', pošto su 19. prosinca sudjelovali u prosvjedima protiv ponovnog izbora Lukašenka, koji je na vlasti već 16 godina, upozoravajući na izbornu prijevaru.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još