NOB NIJE VRLINA

'Partizanski' euro na udaru kritika u Sloveniji

22.03.2011 u 14:51

Bionic
Reading

Odluka slovenskih vlasti o izdavanju prigodne kovanice u apoenu od dva eura s likom partizanskog heroja i petokrakom zvijezdom naišla je na osporavanje dijela povjesničara, a u utorak je kritiziraju i u vjerskom tisku.

Svaka država članica euro-zone u pravilu jednom godišnje može izdati memorijalnu kovanicu u apoenu od dva eura koja je zakonito sredstvo plaćanja u svim državama Europske monetarne unije, a od standardne se razlikuje samo na nacionalnoj strani.

Slovenija se odlučila ove godine na taj način obilježiti 100. obljetnicu rođenja partizanskog komandanta Franca Rozmana'Staneta', a središnja banka u ponedjeljak je u opticaj pustila milijun kovanica s njegovim likom. Na kovanici su godina rođenja i smrti partizanskog heroja poginulog 1944. godine, ali i petokraka zvijezda i partizanska kapa, što dio slovenske javnosti javnosti i danas doživljava ideološkim simbolima podjele.

Za razliku od udruge slovenskih veterana-antifašista koji su 'partizanski' euro odmah pohvalili kao europsku promidžbu otpora Slovenaca u NOB-u, katolički vjerski tjednik 'Družina' navodi u utorak u svom komentaru da je riječ o spornom, ideološki motiviranom potezu.

'Stavljanje partizanskih atributa, zvijezde i partizanske kape, na prigodni euro opravdano otvara pitanje nije li Slovenija time djelovala u suprotnosti s rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj svijesti i totalitarizmu', navodi slovenski vjerski tjednik. Spomenuta rezolucija europskim državama preporučuje slavljenje događaja koji su vodili u ujedinjavanje, te odbacivanje prošlih totalitarizama koji su izazivali podjele bez obzira na ideološki predznak.

Suprotno spomenutoj rezoluciji koja se zalaže za miroljubivost i demokratski poredak današnje Europe, u Sloveniji i danas postoje snage koje se protive da dođe do distanciranja od 'tragične prošlosti', štoviše te snage pokušavaju da se se današnjica prikaže kao dio i nastavak te prošlosti, navodi vjerski tjednik 'Družina'. List navodi da je slovenski partizanski komandant, odabran kao lik na ovogodišnjoj memorijalnoj kovanici, prema povijesnim izvorima kontroverzna ličnost, te da se može ocijeniti kako je 'partizanski' euro još jedna provokacija i pokušaj rehabilitacije 'bivšeg režima', kakve su bilježene i proteklih godina.

Povjesničar Jože Dežman
, koji se proteklih godina najviše zalagao za otkrivanje istine o žrtvama masovnih grobnica iz rata i poraća na slovenskom teritoriju, izjavio je pak da se u slučaju 'partizanskog eura' očito radi o 'planiranoj provokaciji sadašnje vlasti'. 'Time nam je ona konkretno dala do znanja da revoluciju koju su komunisti izveli tijekom NOB-a žele predstaviti kao vrlinu, te da im nije ni na kraj pameti osuditi zločine i zločince izvedene u vrijeme titoizma', ustvrdio je Dežman, prenijeli su u utorak slovenski mediji.

Dežman u potkrepu svojih tvrdnji navodi da se Franc Rozman "Stane" borio na strani republikanaca i komunista u španjolskom građanskom ratu, da postoje svjedočanstva da je u vrijeme II. svjetskog rata njegova postrojba ubijala civile izvodeći revolucionarni teror, te da je za zasluge nakon II. svjetskog rata proglašen jugoslavenskim 'narodnim herojem'. Od 166 slovenskih 'narodnih heroja' proglašenih u bivšoj Jugoslaviji više od 150 pripadalo je komunističkoj partiji, što znači da je slovenska komunistička partija iskoristila rat za revoluciju i preuzimanje vlasti, navodi Dežman. Tvrdi da su se ti kadrovi dijelom, kao i Rozman, školovali u španjolskom građanskom ratu ili u Staljinovom SSSR-u, te da su kasnije u borbi prihvaćali nasilne revolucionarne metode koje su tamo naučili.