Svijet MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA:

'Hrvatska je dala doprinos uspjehu u Afganistanu'

  • Autor: An. S.
  • 22.3.2011 14:44:59
  • 22.3.2011 13:30:13

Hrvatska pozdravlja odluku predsjednika Afganistana Hamida Karzaija, po kojoj će afganistanske institucije započeti postupno preuzimati vodeću ulogu u uspostavi sigurnosti u toj zemlji, poručeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI)

Početak procesa tranzicije jasan je pokazatelj da je strategija u Afganistanu uspješna i da napori daju rezultate. Hrvatska je svojim doprinosom međunarodnom angažmanu dio tog uspjeha, navodi se u priopćenju iz MVPEI-ja.

Tranzicija, nastavljaju dalje, ne znači trenutno povlačenje cjelokupnih međunarodnih snaga iz Afganistana, ali je za očekivati da će omogućiti postupno smanjenje međunarodne vojne nazočnosti.

Hrvatska svojim sudjelovanjem u misiji ISAF, navode u MVPEI-ju, osnovanoj mandatom Vijeća sigurnosti UN-a i uspostavljenoj na poziv afganistanske vlade, snažno podupire proces tranzicije kroz aktivnosti obuke i treninga afganistanskih snaga sigurnosti. Veći dio hrvatskog kontingenta posvećen je isključivo treningu i obuci afganistanske vojske i policije.

Cilj je afganistanske vlade da institucije te zemlje imaju vodeću ulogu u uspostavi sigurnosti na cijelom njezinom području do kraja 2014. godine. Tu ambiciju podržava i Republika Hrvatska kao članica NATO-a i sudionica ISAF-a, stoji u priopćenju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još