KOD TRIPOLIJA

Ubijen jedan od Gadafijevih vojnih čelnika

Bionic
Reading

Američki ratni zrakoplov F-15E pao je jutros oko 1:00 sat na libijsko tlo u blizini Bengazija koje kontroliraju pobunjenici. Oba člana posade su na sigurnom, van Libije, u američkim rukama. I dalje se vode žestoke borbe između pobunjenika i Gadafijevih pristaša, dok saveznici nastavljaju uništavati Gadafijeve vojne ciljeve. Napali su i vojni zrakoplov koji pripada Gadafijevim oružanim snagama koji je letio prema pobunjenicima koji drže grad Benghazi. Tportal za vas prati izvještavanje najboljih svjetskih medija o događajima u Libiji

19.43. SAD je pod sankcije stavio 14 tvrtki koje kontrolira libijska državna naftna kompanija kako bi financijski oslabili financiranje Gadafijevog režima. U isto vrijeme saveznici raspravljaju treba li akciju u Libiji voditi NATO. Američki predsjednik Barack Obama, koji pokušava proširiti krug sudionika i razjasniti tko zapovjeda napadima na libijske snage, razgovarao je u ponedjeljak navečer s turskim i katarskim čelnicima.

Obama je rekao kako vjeruje da bi NATO trebao biti dio zapovjedne strukture u akciji u Libiji. S njim se slažu Cameron i Sarkozy.

19.30
Jedan od čelnika Gadafijeve vojske, Hussein al-Warfali, ubijen je u blizini Tripolija, javlja Al Jazeera. Borba u tom gradu se intenzivirala te gradom odjekuju eksplozije.

19.25
Turska, koja je članica NATO-a, objavila je kako ne može podržati da NATO provodi zonu zabrane letenja nad Libijom ako bi razmjeri operacije bili širi od onoga što predviđa rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Pentagon je otvorio istragu o spašavanju pilota F-15 zbog navodnog ranjavanja civila.

19.05
The Guardian piše kako je glasnogovornik američkih marinaca Rachard Ulsh rekao zanijekao kako su libijski civili stradali tijekom spašavanja pilota.' To se nije dogodilo. Ja to stopostotno negiram', rekao je.

Stradavanje civila oštro je osudio ruski premijer Vladimir Putin. 'Odgovorni za civilne žrtve u Libiji trebaju se moliti za spas svojih duša', tvrdi ruski premijer.

18.30
Među šest civila koji su ranjeni od američke vojske tijekom spašavanja pilota srušenog F-15 jedan je dječak. Njegov je otac u bolnici rekao urednici Channel 4 Lindsey Hilsum, kako će njegovom sinu najvjerojatnije biti amputirana noga.Francuska bi od srijede mogla vojne operaciji u Libiji proširiti i izvan područja Bengazija, rekao je glasnogovornik francuske vojske
17.55
Američki zapovjednik udruženih snaga admiral Locklear odbio je komentirati ranjavanje civila tijekom američke akcije spašavanje pilota. Samo je istaknuo kako je pokrenuta istraga o akciji spašavanja te da o tome ne namjerava govoriti dok istraga ne bude gotova.

U isto vrijeme Francuska poziva na oformljavanje posebnog odbora ministara vanjskih poslova zemalja koje sudjeluju u akciji u Libiji. Alain Juppe, francuski ministar vanjskih poslova rekao je kako se namjeravaju ovih dana sastati u Briselu, Londonu ili Parizu te bi se kontinuirano sastajali da pokažemo političko jedinstvo. 'Naravno i Arapa će naći svoje mjesto', zaključio je Juppe.

17.30
Iračanka koja deset godina živi u Tripoliju za BBC je rekla kako je situacija u Libiji vrlo slična onoj u Iraku. 'Mislim da će biti isto kao u Iraku jer svaka sitnica ukazuje na to da će se odigrati isti scenarij'.

16.45
Šest libijskih civila upucano je iz američkog helikoptera dok su spašavali jednog od dva pilota koji su se katapultirali iz vojnog zrakoplova F-15 priej nego što se srušio, piše Telegraph pozivajući se na svog reportera koji je na mjestu događaja. Civili su ozlijeđeni, ne ubijeni.

16:00
Saveznički borbeni zrakoplovi napali su vojni zrakoplov koji pripada Gadafijevim oružanim snagama koji je letio prema pobunjenicima koji drže grad Benghazi, javlja Al Jazeera.

15:50 Libijska vlada je potvrdila da je u sinoćnjem napadu savezničkih snaga pogođena luka u Tripoliju, javlja CNN.

15:30
Francusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da će NATO pružiti potporu međunarodnoj vojnoj intervenciji u Libiji kada SAD odluči smanjiti svoje sudjelovanje.
Što se tiče embarga na oružje, dogovoreno je da će NATO-ovi brodovi i zrakoplovi obavljati 'poslove praćenja, izvještavanja i, ako je potrebno, zabranu plovila osumnjičenih za prijevoz ilegalnog oružja ili plaćenika', navodi se u priopćenju NATO-a. 'Savez će također pomoći pri provedbi no-fly zone u Libiji', izjavio je glavni tajnik NATO-a.

15:21
Savezničke snage su pogodile libijske vojne ciljeve s 24 projektila Tomahawk, potvrdili su danas američki dužnosnici.

15:20
Nakon što je španjolski parlament izglasao da se i španjolske snage pridruže savezničkoj intervenciji u Libiji (336 glasa 'za' i samo tri 'protiv'), uz svoje vojne zrakoplove koji već lete nad libijskim teritorijem, Madrid je također poslao i fregatu i podmornicu da se pridruže koalicijskim snagama.

15:13
Žestoke borbe između pobunjenika i Gadafijevih pristaša vode se u gradu Yafranu, jugozapadno  od Tripolija. Zasad je devetero poginulih, javlja The Telegraph

14:44
Barack Obama je naglasio ulogu Katara i njegov doprinos u međunarodnoj akciji.

14:35
Humanitarne agencije još uvijek čekaju na libijskoj granici da uđu u zemlju. Na granici sa Tunisom na zapadu čuli su da ima na tisuće ranjenih, ali je onemogućen pristup Libiji, žale se 'Liječnici bez granica', koji stoga nisu u mogućnosti ranjenima pružiti pomoć.

14:14
Piloti srušenog američkog zrakoplova su izjavili kako su ih pobunjenici toplo dočekali. 'Izašao sam s rukama podignutim u zrak, povikujući OK! OK! A oni su rekli da je sve u redu, zagrlili me i rekli da su mi prijatelji', piše The Telegraph

14:06
Veleposlanici pri NATO-u su se dogovorili da će pomoći snagama UN-a da se provede embargo.

13:45
'Oko jedan ujutro smo čuli zvukove aviona. Čuli smo eksploziju, i vidjeli avione kako kruže u tom području. Mislili smo da je ispaljena raketa, ali kad smo stigli ovamo, našli smo srušeni avion', rekao je svjedok.

13:35
Liječnik iz bolnice u Misrati javlja kako je ubijeno četvero djece njegovog kolege. Ponavlja kako nemaju lijekova, kreveta ni osoblja za sve ranjene, te kako živi u bolnici i da se nije čuo sa svojom obitelji već deset dana.

13:34
Spašeni članovi srušenog američkog zrakoplova su izjavili kako nisu sigurni da li su ih spasili pobunjenici ili Gadafijevi pristaše, javlja The Telegraph

13:18
Posada američkog zrakoplova je na sigurnom, van Libije, u američkim rukama, javlja BBC.

12:50
Dužnosnici u sjedištu NATO-a u Bruxellesu kažu da ne očekuju da će ikakva odluka biti donesena u roku nekoliko dana o tome hoće li savez preuzeti zapovjednu ulogu u vojnim operacijama u Libiji. No moguće je da već danas NATO počne provoditi embargo na oružje u Libiji.

12:30
Gadafi je proglasio pobjedu nad 'križarima' nakon što se američki zrakoplov srušio na libijsko tlo.

Srušeni američki zrakoplov F-15



12:28
Američki ministar obrane Robert Gates je izjavio kako su meta savezničkih napada izolirana, nenaseljena  područja gdje Gadafi drži oružje za protuzračnu obranu, te da civili nisu ugroženi.

12:19
Očekuje se da će i ostale arapske zemlje poduprijeti vojnu intervenciju u Libiji, javlja The Telegraph

12:05
Potvrđeno je da je spašen i drugi član posade američkog zrakoplova.

11:44
Turski premijer Tayyip Erdogan je naglasio kako Turska neće 'nikada usmjeriti svoje oružje prema Libijcima'.

11:31
Potvrđeno je da je jedan član posade spašen i oporavlja se, a u tijeku je i spašavanje drugog člana. Također je potvrđeno da zrakoplov nije srušen u napadu, već je došlo do mehaničkog kvara. Fotografiju srušenog zrakoplova možete pogledati ovdje

11:18
BBC javlja da je u Misrati poginulo 40 osoba. Glasnogovornik pobunjeničkih snaga je potvrdio da je među ubijenima i četvero djece.

11:13
UAE su potvrdili da su najmanje dva njihova ratna zrakoplova spremna i da će unutar 48 sati krenuti prema Libiji.

11:11
Prema posljednjim informacijama, pilote američkog zrakoplovasu odveli pobunjenici te se nalaze na sigurnom.

11:00
The Telegraph javlja, a BBC prenosi da su na libijskom tlu pronađeni ostaci američkog ratnog zrakoplova F-15. Smatra se da je pao zbog mehaničkog kvara i da je posada na sigurnom. Pao je na teritorij koji kontroliraju pobunjenici, u blizini Bengazija.

11:00 BBC javlja da su se i španjolski vojni zrakoplovi danas pridružili intervenciji.

10:45 Ljudi na ulicama Bengazija pozdravljaju međunarodnu intervenciju, noseći veliku francusku zastavu. Poručuju da će se boriti do zadnje kapi krvi. 'Samo želimo slobodu', uzvikuju stanovnici Bengazija, prenosi CNN.

10:34
Stanovnik Tripolija preko Twittera javlja da je većina stanovnika u Tripoliju protiv Gadafija i njegovog režima, ali su prestrašeni. 'Kad sve završi, vidjet ćete ljude na ulicama Tripolija kako slave', poručuje mladi Libijac, a prenosi BBC.

10:22
Voditelj na libijskoj TV postaji Al Libja drži automatsku pušku i govori da će se boriti do 'zadnje kapi krvi', prenosi BBC.

10:17
BBC javlja da Gadafijeve snage nastavljaju žestoko napadati Zintan. Prema izjavama Reutersovih izvora koji su se sinoć javili telefonom iz Zintana, u napadu je uništeno nekoliko kuća, a srušen je i minaret džamije. U opsadu su tijekom dana poslane i nove snage pa u podnožju planine nedaleko od grada ima najmanje 40 tenkova. Švicarski novinar Gaetan Vannay, koji se iz grada pod opsadom također javio telefonom, kazao je da je granatiranje najteže u posljednja tri dana. 'Žestoka bitka danas je počela na istočnom frontu. Žene i djeca skrili su se u pećinama u šumama', kazao je Vannay.

9:58
Vapaj anonimnog liječnika iz Misrate koji kaže da bolnica više nema ni kreveta ni lijekova, a nedostaje i medicinskog osoblja. On poziva da međunarodna zajednica preuzme odgovornost za tu situaciju. Naglašava da je od jučer zaprimio 125 ranjenika.

9:48
Britanski ministar obrane Nick Harvey ponavlja da su mete savezničkih napada u Libiji isključivo vojni objekti.

9:42
Gadafijeve snage nasumce razaraju zgrade u Tripoliju da bi se mislilo da to čine saveznici, jedna je od poruka s Twittera.

9:37
Francuzi su iznimno ponosni na ulogu koju su odigrali ovog vikenda u spašavanju ljudi u Bengaziju. Predsjednik Nicolas Sarkozy je izgledao odlučnije, daleko više uvjerljiviji nego što je bio tijekom krize u Tunisu. Međutim, neki ga mediji prozivaju da je previše impulzivan. The New York Times u SAD-u i Velikoj Britaniji je bio frustriran zbog njegove odluke o pokretanju napada na Libiju bez potpunog informiranja svojih saveznika. Unatoč pritisku SAD-u i Velike Britanije, predsjednik Sarkozy se oštro protivi da NATO preuzme vodstvo u intervenciji u Libiji.

9:23
BBC-jev izvjestitelj iz Tripolija naglašava da se nigdje ne vide tragovi razaranja grada; iznimka je jedino Gadafijev stožer koji su saveznici preksinoć pogodili. Glasnogovornik libijske vlade je izjavio da je pomorska baza 10 kilometara istočno od Tripolija bila meta sinoćnjih napada, kao i neka područja na jugu te ribarsko mjesto na Sredozemlju, poznato kao Područje 27. Vlada tvrdi da su među poginulima i ranjenima civili. BBC-jev izvjestitelj navodi da strani novinari inzistiraju da im se daju dokazi da među poginulima zaista ima civilnog stanovništva, ali libijska vlada dosad to još nije učinila.

8:49
BBC javlja da su Gadafijeve snage uhitile tri zapadnjačka novinara.

8:13 Kina je duboko zabrinuta i poziva na okončanje napada na Libiju; strahuje da bi moglo doći do 'humanitarne katastrofe'.

8:10 BBC-jev izvjestitelj je dojavio da libijska vlada ne nudi nikakve dokaze da ima poginulih civila u savezničkom napadima.

Saveznička intervencija protiv Gadafija 22.3.2011.

Tripolijem odjekuju eksplozije već treći dan, žestoke borbe se i dalje vode u Misrati, a međunarodne snage napale su i radarska postrojenja u dvije baze protuzračne obrane Gadafijevih snaga u istočnoj Libiji, izvijestila je televizijska postaja Al Jazeera.

Baze se nalaze istočno od pobunjeničkih uporišta u Bengaziju, javila je ta TV postaja, no vijest nisu odmah potvrdile i zapadne vojne snage.

Glasnogovornik francuske vojske kazao je da francuskih zrakoplova u noći s ponedjeljka na utorak nije bilo u zraku, iako su oni proteklih dana bombardirali položaje Gadafijeve vojske na istoku Libije.

Novinske agencije javljaju i o situaciji u glavnom gradu Tripoliju, kojim su u ponedjeljak navečer odjekivali protuavionski pucnjevi. Državna televizija izvijestila je da je u glavnom gradu napadnuto nekoliko ciljeva, a zapadne snage nisu potvrdile nove napade u UN-ovoj misiji osiguranja zone zabrane leta i zaštite civila od napada vojske libijskog diktatora Moamera Gadafija

Agencija Reuters javlja da su pobunjenici, koji se vraćaju prema svom istočnom uporištu, Bengaziju, učinili malo da bi kapitalizirali učinke međunarodne vojne intervencije, što jača tvrdnje da bi libijski sukob mogao završiti u pat poziciji.

Istovremeno, Washington, koji prema pisanju Reutersa strahuje da bi mogao biti uvučen u još jedan rat nakon dugotrajnih kampanja u Iraku i Afganistanu, odlučio se za rušenje Gadafijeva režima, iako je službena Francuska u ponedjeljak ustvrdila da se nada da će libijska vlast doživjeti kolaps iznutra.