Svijet BUGARSKI PREMIJER

'Intervencija u Libiji pustolovina zbog nafte'

Bugarski premijer Bojko Borisov nazvao je u ponedjeljak zračne udare međunarodne koalicije u Libiji uz UN-ov mandat 'pustolovinom' iza koje stoje naftni interesi

'Ne sudjelujemo iz jednostavnog razloga što savez nije odredio ciljeve i sredstva kojima bi ih ostvario. Ne bih pustio naše pilote u takvu pustolovinu', rekao je premijer na privatnoj televiziji TV7.

'Nafta i buduće iskorištavanje libijske nafte jesu glavni razlozi koji stoje iza te operacije. U mnogim afričkim zemljama, gdje traju neredi, ubijaju se stotine tisuća ljudi, ali ondje nema operacija', dodao je Borisov.

Čelnik desnice ocijenio je da bi 'gospodarsko-financijska blokada' natjerala pukovnika Moamera Gadafija da se 'brzo povuče'.

Rizik od civilnih žrtava u zračnim udarima na Libiju razlog je što je Sofija 'oprezna čak i u potpori koju izražavamo' tom pothvatu, istaknuo je premijer.

Bugarska nije stavila svoje zrakoplove na raspolaganje međunarodnoj koaliciji u Libiji, zbog toga što, kako je rekla, njezini mlažnjaci MiG-21 i MiG-29 sovjetske proizvodnje ne odgovaraju NATO-ovim standardima.

Sofija, međutim, podupire međunarodne napore radi uvođenja zone zabrane letenja iznad Libije, koje zahtijeva UN, i ponudila je humanitarnu pomoć.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još