Svijet SKANDAL U SLOVENIJI

Eurozastupnik Thaler dao ostavku zbog korupcije

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Zoran Thaler u ponedjeljak je dao ostavku zbog korupcijskog skandala u koje su ga uvukli novinari britanskog Sunday Timesa koji su mu se nedavno predstavili kao lobisti nepostojeće tvrtke i ponudili plaćanje za njegove 'konzultantske usluge' te s njime imali više sastanaka nudeći mu novac

Sunday Times tvrdi da je na otpornost protiv korupcije na isti način iskušao šezdesetak zastupnika u Europskom parlamentu. List razotkriva da su na ponudu, osim Thalera, pristali austrijski eurozastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Ernst Strasser, koji je zbog pritisaka svoje Narodne stranke (OeVP) ostavku dao još u nedjelju, te europarlamentarac iz Rumunjske Adrian Severin.

Na konferenciji za novinare u Ljubljani na kojoj je govorio o okolnostima događaja zbog kojeg se odlučio na ostavku, Thaler je, kao i u nedjelju u izjavi za javnost, inzistirao na tome da je odmah shvatio da se radi o 'manipulaciji', ali da se s lažnim lobistima nastavio sastajati kako bi otkrio tko iza svega stoji.

'S današnjim danom vlastitom odlukom dajem ostavku kako bi istraga mogla odvijati bez opterećenja i pritisaka. U skladu s mojim etičkim standardima, želim da se pokaže puna istina o tome tko je djelovao zakonito, a tko nezakonito', rekao je Thaler na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Britanski Sunday Times optužio je u nedjelju slovenskoga zastupnika u Europskom parlamentu (EP) i bivšega ministra vanjskih poslova Zorana Thalera za korupciju da je prihvatio 'nedoličnu' ponudu dvoje njihovih novinara koji su mu se prije stanovitog vremena u Bruxellesu predstavili kao lobisti nepostojeće tvrtke i ponudili mu kao 'konzultantu' 100.000 eura godišnje.

Thaler je u interesu njihova 'klijenta' nedavno podnio amandman na jedan zakonski prijedlog, za što su mu 'lobisti' obećavali novčanu nagradu.

Prema snimci razgovora snimljenih skrivenom kamerom, koju je Sunday Times u nedjelju objavio na Youtubeu, Thaler je na osnovi usmenog dogovora od navodnih lobista očekivao novac za usluge u svojstvu 'parlamentarnog konzultanta'. Navodno mu je za godinu dana trebalo uplatiti 100.000 eura, na jedan račun u Londonu, nakon što ispostavi 'fakturu', i to u roku 14 dana, što je 'normalan način plaćanja', kako su ga prilikom razgovora u nekom restoranu uvjeravali lažni britanski lobisti, iskušavajući koliko je otporan na korupcijsku ponudu.

Thaler je i na konferenciji za novinare u Ljubljani inzistirao da nije učinio ništa nezakonito i da se radilo o manipulaciji koju je odmah prozreo, ali je nije prijavio kao pokušaj potkupljivanja, nego je nastavio s kontaktima, želeći tako saznati tko se krije iza pokušaja da ga se u javnosti kompromitira.

Ističe da će i istraga potvrditi da nije kriv jer ništa s lažnim lobistima nije potpisao niti je izdao račun te da nije imao ni namjeru uzeti novac. Također je najavio da će potpuno surađivati s istragom koja se u tom slučaju vodi u Europskom parlamentu te istragom koju je već pokrenula slovenska državna protukorupcijska komisija s kojom je na vlastitu inicijativu u ponedjeljak imao prvi razgovor.

Zoran Thaler (49) pripada generaciji slovenskih političara koji se doživjeli nagli uspon u godinama pred raspad SFRJ. Tada je djelovao kao jedan od lidera tadašnjeg Saveza socijalističke omladine, kasnije transformirane u Liberalnu, pa u Liberalno-demokratsku stranku (LDS). U njezinim najboljim godinama tu stranku je vodio Janez Drnovšek. U jednoj od Drnovšekovih vlada bio je i ministar vanjskih poslova.

Nakon višegodišnje političke pasivizacije, Thaler je zadnjim izborima izabran u Europski parlament na listi Socijalnih demokrata (SD) na koju je došao na inzistiranje predsjednika te stranke, premijera Boruta Pahora, iako Thaler nije član stranke.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još