DOJADILA MU PISMA GRAĐANKI

Chavez kreće u borbu protiv umjetnih sisa

Bionic
Reading

U svom karakterističnom TV obraćanju naciji, predsjednik Venezuele obrušio se na još jedan zapadnjački trend koji smatra duboko štetnim za zdravlje društva. Chavez se požalio da među tisućama pisama koje dobiva svakog tjedna redovito naiđe na neku siromašnu Venecuelanku koja ga moli da joj pomogne financirati operaciju povećanja grudi

Prema službenim podacima lokalne udruge estetskih kirurga, do 40 tisuća žena godišnje u Venezueli odlučuje se na tu operaciju. Venecuela je u samom svjetskom vrhu 'estetske histerije' koja se, kako možemo vidjeti i u hrvatskim medijima, često plasira kroz prikrivene oglase u obliku, recimo, reportaža. Operacijama se u Venezueli sve češće podvrgavaju maloljetne djevojčice, uvjerene da ih umjetne grudi čine privlačnima. Mediji pišu da su nakaradni trendovi otišli toliko daleko da su jedan od popularnih roditeljskih darova djevojčicama za 15. rođendan postale silikonske sise – to bi trebalo doći nešto kao inicijacija u svijet odraslih.

'Bolno je i žalosno gledati kako djevojke i žene, u trenucima dok jedva spajaju kraj s krajem, teže izmijeniti formu svojih grudi', poručio je Chavez. Za bujanje ovog društvenog problema optužio je beskrupulozne kirurge koji sugeriraju svojim često nezrelim i maloljetnim pacijenticama da one s manjim grudima nisu lijepe i poželjne. Smatra se da je njegov govor označio početak borbe s ideologijom i propagandom estetske kirurgije. Još nije poznato na koji se način namjerava boriti protiv tog problema – medijskom kampanjom ili zabranama.

Venecuelanski predsjednik inače je poznat po upornosti u svojoj misiji restauracije socijalizma latinoameričkog tipa i pročišćavanja društva od angloameričkih utjecaja. Pritom taj bivši oficir često odluta u ekscentrični ljevičarski populizam. Osim što je opasno naoružao zemlju ruskim vojnim proizvodima, koristi svaku priliku da oplete po američkoj politici i kapitalizmu - ali s dvojbenim pokrićem u vlastitom djelovanju.

Između ostalog, živcira ga golf, 'buržujski sport', pa je proteklih godina uspio zatvoriti devet najpopularnijih terena u zemlji. Živcira ga i što njegovi sugrađani jako vole škotski viski (10 posto ukupnog svjetskog izvoza tog pića ide u Venezuelu), pa je već u tijeku kampanja protiv konzumacije 'vatrene vode'.