PROBLEMI S REAKTOROM U FUKUSHIMI

Japan strahuje od radioaktivne hrane i kiša

20.03.2011 u 09:42

Bionic
Reading

Nove teškoće u nedjelju otežavaju napore stručnjaka da osiguraju hlađenje reaktora centrale Fukushime, a Japanci, sve zabrinutiji zbog kontaminacije okoliša, strahuju od radioaktivnih kiša. Japanska vlada odlučila je da se nuklearna elektrana Fukushima 1 neće se više koristiti

'S obzirom na stanje u centrali, očito je da Fukušima 1 nije u stanju raditi', izjavio je glasnogovornik vlade Yukio Edano. Odluku, kako je dodao, donijela je vlada zajedno s operatorom nuklearke, koncernom Tokyo Electic Power (Tepco).

Fukushima 1, izgrađena 70-ih godina, nalazi se oko 250 kilometara sjeveroistočno od Tokija. Ima šest reaktora, koji su teško oštećeni u katastrofalnom potresu jačine 9 stupnjeva po Richteru i cunamiju koji je potres pokrenuo. Na teška oštećenja četiri od šest reaktora utjecale su i eksplozije, požari i hlađenje reaktora morskom vodom.

Broj žrtava potresa i cunamija koji su 11. ožujka poharali sjeveroistok Japana premašio je u nedjelju 20.000 mrtvih i nestalih, od kojih je policija potvrdila 8.133 žrtve.

Vlasti su se u Fukushimi našle pred dvojbom: da bi ponovno uspostavile opskrbu strujom i pokrenule sustave hlađenja, moraju prekinuti polijevanje reaktora 3 i 4, koji su najproblematičniji, što može uzrokovati porast temperature u njima.

'Tlak u krugu trećeg reaktora raste', rekao je u nedjelju oko podneva čelnik agencije za nuklearnu sigurnost, dodavši da će operater vjerojatno otvoriti ventile radi smanjenja tlaka. 'To znači da će se radioaktivne tvari ispustiti u atmosferu.'

Pred ovim problemima operater Tokyo Electric Power (Tepco) upozorio je da u nedjelju možda neće uspjeti dovesti struju do centrale, budući da to nije uspio u subotu.

Agencija za nuklearnu sigurnost izrazila je pak nadu da će se to učiniti do kraja dana.

'Opskrba električnom energijom još nije uspostavljena jer su nužne mnoge provjere, budući da je područje poplavljeno, pa može izbiti kratki spoj', rekao je u subotu glasnogovornik Tepca Fumiaki Hayakawa.

Ponovna uspostava napajanja električnom energijom presudna je za pokretanje crpka za dovod vode u rashladni sustav reaktora.

Japanska vlada će do ponedjeljka odlučiti hoće li ograničiti konzumaciju i slanje pošiljki hrane iz područja u blizini nuklearnog kompleksa, priopćio je u nedjelju glavni tajnik vlade Yukio Edano.

Naime, u mlijeku i špinatu zabilježene su povećane razine radijacije od normalne, što je izazvalo veliku bojazan kod stanovništva.

Povišena razina radioaktivnih tvari prvi put je otkrivena na grahu uvezenom iz Japana u Tajvan
, rekao je tajvanski čelnik zdravstvene službe.

Povišena radioaktivnost utvrđena je za 14 kilograma graha iz Kagoshime, na jugu japanskog arhipelaga, dodao je Caj Šu-čen. Ovo je prvi put da je prijavljena kontaminacija hrane izvan Japana.

Japanski čelnici izvijestili su u subotu da je povišena razina zračenja otkrivena na špinatu i u mlijeku s farmi u okolici oštećene nuklearke Fukushime, na sjeveroistoku Japana.

Tragovi radioaktivnog joda i cezija također su pronađeni u vodi iz vodovoda u Tokiju i u okolici, u količinama koje ne prelaze zakonom dopuštenu granicu.

Oko 2.000 ljudi prosvjedovalo je u nedjelju na ulicama tajvanskog glavnog grada Tajpeja, tražeći trenutačni prekid gradnje nove nuklearne centrale, dok se Japan bori da spriječi veliku nuklearnu katastrofu.