HALED KAIM TVRDI

Egipćani, Tunižani i alžirci pomoći će Gadafiju?

19.03.2011 u 16:18

Bionic
Reading

Strana intervencija u Libiji nagnala bi susjedne zemlje da se priključe snagama pukovnika Moamera Gadafija, rekao je u subotu zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Haled Kaim, u razgovoru za BBC 4

'Ako se dogodi napad iz inozemstva ili strana intervencija, neće se boriti samo Libijci, već i Alžirci, Tunišani, Egipćani... Svi će sudjelovati u borbama na libijskom tlu', rekao je Kaim.


'Proglašen je prekid vatre. Libijske zračne snage više nisu djelatne, jer mi poštujemo UN-ovu rezoluciju 1973 i primirje je stvarno, vjerodostojno i čvrsto', dodao je, u razgovoru prije nego je jedan borbeni zrakoplov srušen iznad Bengazija, pobunjeničkog uporišta na istoku Libije.

Rezolucija 1973 koju je UN prihvatio u četvrtak navečer dopušta primjenu sile ako libijske snage ne prekidnu svoje operacije protiv pobunjenika. Libijski režim je odmah nakon glasovanja proglasio 'trenutačno' primirje, što je iznenadilo mnoge na Zapadu.

Kaim je optužio pobunjenike da krše primirje napadajući snage režima u okolici Al Magruna, oko 80 km južno od Bengazija. 'Naoružane milicije su prije nekoliko minuta počele pucati (na libijske snage) u gradu Al Magrunu', požalio se pred novinarima.

Izvanredni summit posvećen Libiji održava se u subotu poslijepodne u Parizu, uz sudjelovanje EU-a, Arapske lige i glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona.