Svijet PREVIRANJA U BIH

Izborno povjerenstvo u ponedjeljak i izboru nove vlade

Bivša predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Borjana Krišto najavila je kako neće predati dužnost nasljedniku Živku Budimiru izabranom u četvrtak, a Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) za ponedjeljak je najavilo izvanrednu sjednicu na kojoj će raspravljati o zakonitosti izbora novog predsjednika Federacije i federalne vlade

U izjavi koju u subotu prenosi sarajevski 'Dnevni avaz' Krišto je ponovila kako izbor svog nasljednika i cijele federalne vlade smatra protuzakonitim te stoga niti ne kani predati dužnost.

'To je isto kao da mi netko dođe s ulice, netko koga je izabrala neka neformalna skupina', kazala je Krišto objašnjavajući kako je poduzela sve potrebne korake da bi SIP i Ustavni sud Federacije BiH donijeli pravorijek o zakonitosti odluka koje je ranije ovog tjedna donio federalni parlament u nepotpunom sastavu.

'Očekujem da svi oni reagiraju', kazala je Krišto dodajući kako isto očekuje i od predstavnika međunarodne zajednice u BiH.
Glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić potvrdila je da će to tijelo u ponedjeljak održati izvanrednu sjednicu na zahtjev Krišto i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.'U ovom trenutku ništa ne možemo kazati ni prejudicirati kakav će biti zaključak', kazala je Pirić.

Član SIP-a Tihomir Vujičić pojasnio je međutim za 'Oslobođenje' da SIP ima ovlasti poništiti izbor predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH ocijeni li kako je došlo do kršenja odredbi koje reguliraju način glasovanja.

Upozorio je kako je posebice prijeporno to što su u odlučivanju o izboru čelnika Federacije u Domu naroda sudjelovala i tri zastupnika kojima SIP do tog trenutka nije službeno dodijelio mandate što je zakonska obveza.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još