BRAZIL, ČILE I SALVADOR

Obama na petodnevnoj latinoameričkoj turneji

19.03.2011 u 12:24

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barak Obama u subotu počinje petodnevnu latinoameričku turneju na kojoj će posjetiti Brazil, Čile i Salvador, a jačanje ekonomske suradnje i trgovine s tim rastućim gospodarstvima i regionalna sigurnosa pitanja, bit će u središtu razgovora s tamošnjim čelnicima, najavljeno je iz Bijele kuće

Putovanje bi trebalo učvrstiti odnose SAD-a s Latinskom Amerikom dvije godine nakon što je Obama najavio 'novo poglavlje angažmana' s tom regijom.

Tijekom posjeta Obama će se sastati s nedavno izabranom brazilskom predsjednicom Dilmom Rousseff, čileanskim predsjednikom Sebastianom Pineirom i salvadorskim predsjednikom Mauriciom Funesom. 'Nešto izvanredno se događa u regiji', izjavila je u petak državna tajnica Hillary Clinton.

Govoreći u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu, Clinton je istaknula da je, gledano u cjelini, gospodarstvo Latinske Amerike gotovo tri puta veće od gospodarstva Indije ili Rusije, a ne tako daleko iza Kine ili Japana. Deseci milijuna ljudi pridružuju se srednjoj klasi svake godine a blizina regije SAD-u stvara goleme mogućnosti za nove poslove, kazala je Clinton.

Brazil ubrzano postaje ekonomska sila, sedmo je po veličini svjetsko gospodarstvo, i zajedno s Rusijom, Indijom i Kinom čini blok rastućih sila (BRIC). Član je skupine G 20, vodećih svjetskih gospodarstava i trenutačno je nestalni član Vijeća sigurnosti UN.


Obama će tijekom posjeta razgovarati o američkim ulaganjima u Brazilu, a posebno o eksploataciji bogatih ležišta nafte ispred brazilskih obala te o američkom izvozu robe široke potrošnje.

Tijekom posjeta ne očekuju se veći pomaci vezani uz neke ključne težnje Brazilaca, kao što je potpora SAD-a za stalno mjesto Brazila u Vijeću sigurnosti UN ili promjene američke poljoprivredne politike s kojima bi se smanjile ili ukinule carine na brazilski etanol. Čile je trgovinski partner SAD-u sa stabilnim gospodarskim rastom i brojnom srednjom klasom.

Čile i Sjedinjene Države u petak su potpisali sporazum o suradnji na području nuklearne energije. Predsjednik Pinera je izjavio da je nuklearna energija nužna opcija za njegova zemlju, unatoč sadašnjoj nuklearnoj krizi u Japanu i seizmički aktivnom tlu u Čileu.

U Salvadoru, Obama će razgovarati o partnerstvu u borbi protiv siromaštva i nasilja povezanog s trgovinom drogom, koje se raširilo posvuda po Srednjoj Americi. Pod predsjednikom Funesom, salvadorsko gospodarstvo je raslo po stopi od 3,3 posto prošle godine, a predviđa se rast od 5,3 posto u 2011.

Salvadorski doseljenici dio su problema ilegalne imigracije u SAD-u, pa će i reforma američke imigracijske politika biti jedna od tema razgovora Funes-Obama u San Salvadoru početkom idućega tjedna.