ZAPAD U AKCIJI 'ODISEJEVA ZORA'

Oboren francuski zrakoplov u Libiji?

Bionic
Reading

Sjedinjene Države napale su u subotu libijsku protuzračnu obranu krstarećim raketama Tomahawk u sklopu uspostave zone zabrane leta pod mandatom UN-a, rekao je jedan visoki američki dužnosnik. Libijske vlasti pak tvrde da su oborile jedna francuski vojni zrakoplov.

Libijska državna televizija izvijestila je da je 'križarska vojska', kako nazivaju zapadne snage, bombardirala civilne dijelove Tripolija i spremnike goriva iz kojih se opskrbljuje grad Misrata na zapadu Libije.

Libijska službena agencija Jana javila je da je meta zračnih i raketnih napada koalicije bio i rodni grad libijskog čelnika Moamera Gadafija Sirt. Pozivajući se na glasnogovornika vojske, Jana je izvijestila da se nastavljaju i napadi na ciljeve u Zuari, Tripoliju, Sirtu i Bengaziju. 'Neprijatelj je napao civilne ciljeve u Tripoliju, Misrati, Zuari i Bengaziju', rekao je glasnogovornik vojske ne navodeći točno o kojim je ciljevima riječ.

Libijska je televizija, prenosi France presse, objavila da je pogođena i bolnica Bir Osta Miled 15 km istočno od Tripolija. Zapadne su snage gađale vojnu zračnu bazu u blizini Misrate u kojoj se nalaze Gadafijevi pristaše, izvijestio je Reuters pozivajući se na stanovnike Misrate koji opovrgavaju izvješća državne televizije da su pogođeni spremnici goriva.

Baza se nalazi sedam kilometara od grada, trećega po veličini u Libiji i posljednjega uporišta pobunjenika na zapadu zemlje.

Ispaljeno 110 Tomahawka

Viceadmiral Bill Gortney direktor združenog stožera vojske SAD-a rekao je da je od 20 sati više od 110 raketa Tomahawk pogodilo više od 20 položaja libijske protuzračne obrane. Gortney je rekao da je plan onesposobiti libijsku obranu, većinom oko Tripolija i Misrate, kako bi se mogli poslati zrakoplovi s posadom da uspostave zonu zabrane leta nad sjevernom Libijom.

'Mi smo u vrhu koalicijske vojne operacije', rekao je Gortney. 'To je samo prva faza višefazne operacije'. On je rekao da će trebati čekati još šest do dvanaest sati prije no što zapovjednici pomoću bespilotnih letjelica Global Hawk i drugim sredstvima uspiju procijeniti štetu koju su nanijeli udari.

Libija tvrdi da je srušila francuski zrakoplov, Pariz niječe

Libijska državna televizija objavila je u subotu da je libijska protuzračna obrana u regiji Tripolija srušila jedan francuski zrakoplov, što je glavni stožer francuske vojske opovrgnuo.

'Protuzračna obrana srušila je jedan francuski zrakoplov u sektoru Ndžele, u regiji Tripolija', objavila je televizijska postaja ne navodeći druge pojedinosti.'Opovrgavamo to, svi zrakoplovi koji su danas poletjeli vratili su se', rekao je za France presse glasnogovornik združenog stožera francuske vojske, pukovnik Thierry Burkhard.

Akciju u Libiji koordinira američki stožer u Sttugartu

Američki, francuski i britanski zračni napadi na Libiju 'koordinirani' su iz američkog glavnog stožera u Njemačkoj, rekao je u subotu za France Presse jedan neimenovani francuski dužnosnik.

'Riječ je o multilateralnoj operaciji koju koordinira američko zapovjedništvo za američke snage u Europi, bazirano u Stuttgartu u Njemačkoj', rekao je dužnosnik. 'Taj glavni stožer provodi koordinaciju sa zračnim operativnim centrima u francuskom Lyonu i britanskom Northwoodu', dodao je.

Amerikanci imaju 'stratešku' ulogu u toj koordinaciji, a zapovijedanje operacijom tek treba odrediti, rekao je. 'U ovoj fazi, to je koordinacija', istaknuo je. Ujedinjeni Arapski Emirati navodno su međunarodnoj koaliciji obećali 24 borbena zrakoplova (Mirage 2000-9), a Katar između četiri i šest tipa 2000-5. Baza njihova razmještanja još nije definirana, no Francuska ih želi 'pratiti, letjeti s njima' iz arapskih zemalja, po istom izvoru.

Većina zrakoplova angažiranih iznad Libije za sada je francuske proizvodnje. Angažirano je i nešto britanskih zrakoplova (Tornado i Eurofighter), a nije isključeno da se uključe i američki zrakoplovi tipa B-2, rekao je dužnosnik.
'Većina prvih predviđenih napada na obali su jer se ondje nalaze sustavi' protuzračne obrane, po dužnosniku koji je želio ostati neimenovan. Napadi, po dužnosniku, trebaju biti izvedeni uglavnom u okolici Tripolija i Misrate.

Dva američka razarača, Stout i Barry, kao i tri podmornice, Providence, Florida i Scranton, nalaze se u ovom trenutku u Sredozemnom moru u blizini Libije, a opremljeni su raketama Tomahawk. O tim prvim napadima nekoliko minuta prije izvijestili su i američki mediji, dok snažne eksplozije odjekuju istočno od Tripolija.

Tko sve sudjeluje u napadu na Gadafija?

Intervenciju u Libiji počeli su francuski zrakoplovi Rafale, a uz njih Francuska raspolaže sa stotinjak zrakoplova Rafale i Mirage 2000 te izviđačkim zrakoplovima AWACS. U zoni se nalaze i nosači helikoptera tipa Mystral, a libijskim vodama mogao bi se približiti i nosač zrakoplova Charles de Gaulle koji se trenutačno nalazi u Toulonu.

Što se tiče zračnih baza, kako piše France Presse, u stanju pripravnosti su baze Solenzara na Korzici i N'Djamena u Čadu, koje bi mogle poslužiti kao logističke točke.

Velika Britanija najavila je da će poslati borbene zrakoplove Tornado i Eurofighter u baze koje se nalaze blizu Libije. To bi, kako piše France Presse, mogle biti baze na Cipru gdje su odnedavno stancionirana tri AWACS-a. London raspolaže i bazama na Malti, no La Valetta je odbila da one posluže u operacijama.

Velika Britanija raspolaže i zrakoplovima Sentinel, Nimrod i AWACS, koji su neprocjenjivi u izviđanju i nadzoru. Trenutačno se u Sredozemlju nalaze dvije britanske fregate, Westminster i Cumberland. Američki zrakoplovi F-15 i F-16 već su u bazi Sigonella na Siciliji, a u srijedu bi prema Sredozemlju trebali krenuti i nosač helikoptera Bataan i dva broda za logističku podršku.

Sjedinjene Države raspolažu i dvama razaračima koji su opremljeni krstarećim raketama Tomahawk. Kanađani su za operaciju obećali sedam lovaca bombardera CF-18 koji bi trebali biti smješteni u Italiji.
Italija je zasad ponudila svoje vojne baze radi uspostave zone zabrane leta nad Libijom, ali ne isključuje i veći angažman. Usto, Rim želi da se koordinacija vojnih operacija preseli iz Stuttgarta u Njemačkoj u NATO-ovu bazu u blizini Napulja.

NATO ostaje po strani, no njegovi zrakoplovi AWACS već su prisutni u Sredozemlju i već tjedan dana lete bez stanke. NATO je uz to nedavno u istu zonu poslao i tri broda.

Danska je odobrila angažman četiriju zrakoplova F-16, dvaju pričuvnih borbenih zrakoplova kao i transportnoga zrakoplova koji su poslani prema Siciliji. Norvečka je obećala šest zrakoplova F-16, dok je Belgija rekla da je spremna angažirati 'četiri od šest' zrakoplova F-16, kao i minolovac.

Libijci tijelima čuvaju Gadafija

Tisuće Libijaca okružilo je u subotu snažno utvrđeni kompleks u kojem je i rezidencija Moamera Gadafija u Tripoliju tvoreći živi štit protiv možebitnih zračnih udara savezničkih snaga.

Libijci iz svih društvenih skupina krenuli su prema kompleksu Bab Al-Aziziyah, uzvikujući slogane i držeči slike Gadafija. Libijska vlada odvela je strane izvjestitelje u rijedak posjet inače zatvorenom kompleksu kako bi pokazala potporu naroda Gadafiju.

Vrata kompleksa, srca Gadafijevog moćnog obavještajnog aparata gdje obično javnost nema pristup, bila su širom otvorena a ljudi su kroz njih pristizali tijekom večeri.

Golemi kompleks u Tripoliju u kojem se nalaze i vojarne već je bio meta bombardiranja snaga SAD-a 1986. zbog, kako je rekao tadašnji predsjednik SAD-a Ronald Reagan, libijskog suučesništva u bombaškom napadu na jedan berlinski klub.


Što se tiče arapskih zemalja, Katar je obećao sudjelovanje, ali nije naveo pojedinosti. Diplomat UN-a najavio je angažman Ujedinjenih Arapskih Emirata, no to nije potvrđeno. Španjolska je ponudila logistički zrakoplov i četiri F-18, Nizozemska je najavila sudjelovanje ne navodeći pojedinosti, dok je Grčka najavila da će staviti na raspolaganje grčke baze, ali nije navela koje.

Francusko ministarstvo obrane objavilo je da je jedan njihov vojni zrakoplov otvorio prvu paljbu u Libiji u 17.45 po srednjoeuropskom vremenu. Francuski vojni zrakoplovi uništili su četiri libijska tenka jugozapadno od Benghazija.
U Libiju je poslano 20 vojnih zrakoplova.

'Od ovog trenutka francuski zrakoplovi sprečavaju napad na civile u Benghaziju. Naši zrakoplovi suprotstavit će se svakoj agresiji Gadafijevih snaga. Ako se ne poštuje trenutno prekid vatre naše će zemlje odmah reagirati, a to uključuje i vojnu intervenciju. To su podržali svi sudionici ovog sastanka koji je upravo završio. Gadafi je potpuno zanemario to upozorenje. Još ima nade za Gadafija, ali ako odmah posluša odluke međunarodne zajednice', rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u Parizu.

'Operacija se nastavlja dok se libijski režim ne pokori'

Vojna akcija u Libiji nastavit će se dok se Moamer Gadafi ne pokori rezolucijama UN-ova Vijeća sigurnosti, rekao je u subotu francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe. 'Operacije će se nastaviti tijekom sljedećih nekoliko dana sve dok se libijski režim ne pokori UN-ovim rezolucijama', rekao je Juppe u intervjuu za televiziju France 2. 'Pomoći ćemo libijskom narodu da se oslobodi' Gadafija, rekao je frnacuski ministar vanjskih poslova za francusku televiziju.

Obama dopustio ograničenu vojnu akciju

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u subotu da je dopustio 'ograničenu vojnu akciju' američkih snaga radi provedbe rezolucije 1973 UN-ova Vijeća sigurnosti. 'Danas sam odobrio oružanim snagama Sjedinjenih Država da u Libiji poduzmu ograničenu vojnu akciju kao podršku međunarodnim naporima da se zaštiti libijski narod. Ta je akcija sada počela', rekao je Obama novinarima u Braziliji, gdje je u subotu počeo petodnevnu turneju Latinskom Amerikom.

Američka vojska, rekao je Obama, služi kao podrška saveznicima koji će predvoditi uspostavu zone zabrane leta. Francuski zrakoplovi počeli su operacije nad Libijom u subotu kako bi zaustavili Gadafijeve napade na pobunjenike.

Obama je usto istaknuo da SAD u Libiju neće slati kopnene snage.'Kao što sam jučer rekao, mi nećemo, ponavljam, mi nećemo razmjestiti američku kopnenu vojsku', rekao je Obama novinarima. Američke snage i zrakoplovi sudjelovat će u operaciji Zora odiseje, kojoj će glavni cilj biti zračna obrana oko libijskih gradova Tripolija i Misrate.

Napade na Libiju pokreće koalicija pet država

Koalicija pet država, među kojima su Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija, pokrenula je napade na Libiju koji trebaju onemogućiti protuzračnu obranu Moamera Gadafija, rekao je Pentagon u subotu.
Zračnu udari će uglavnom biti usmjereni na protuzračnu obranu postavljenu oko libijskih gradova Tripolija i Misrate u zajedničkoj operaciji nazvanoj 'Zora Odiseje', rekao je novinarima dužnosnik koji je tražio ostati neimenovan. U Sredozemlju se nalazi oko 25 plovila koalicije, uključujući tri podmornice SAD-a s raketama Tomahawk. Na području se nalazi i pet zrakoplova SAD-a za nadzor.

Odbor Afričke unije odbacuje vojnu intervenciju u Libiji

Odbor Afričke unije odbacio je u subotu vojnu intervenciju u Libiji, rekao je mauritanski predsjednik Mohamed Uld Abdel Aziz na otvaranju sastanka Odbora u Mauritaniji.  Situacija u Libiji 'zahtijeva hitnu akciju za afričko rješenje ozbiljne krize kroz koju prolazi ta bratska zemlja', rekao je Aziz. 'To rješenje mora biti u skladu s našom predanošću poštivanju jedinstva i teritorijalne cjelovitosti Libije, kao i odbacivanja svake strane vojne intervencije u kakvom god obliku ona bila', dodao je.

Priznao je ipak da Odbor AU-a, nakon odluke VS UN-a i sastanka u Parizu o međunarodnoj vojnoj intervenciji, treba 'na odgovoran i učinkovit način, u svojem pristupu imati u vidu taj novi razvoj događaja.' Afričku uniju čine 53 afričke države, sve osim Maroka. Osnovana je 9. srpnja 2002. kao sljednica Organizacije afričkog jedinstva.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je u subotu da će se 'vrata diplomacije ponovo otvoriti' kada prestanu napadi na civile u Libiji, pozivajući pukovnika Moamera Gadafija da 'odmah i bezuvjetno' počne provoditi rezoluciju UN-a kako bi 'spriječio najgore'.


'Pukovnik Gadafi još može spriječiti najgore ako odmah i bezuvjetno ispuni sve zahtjeve međunarodne zajednice', rekao je Sarkozy nakon susreta na vrhu zapadnih i arapskih čelnika u Elizejskoj palači.'Vrata diplomacije ponovo će se otvoriti čim napadi prestanu', dodao je.


'Danas interveniramo u Libiji po mandatu UN-ova Vijeća sigurnosti. S našim partnerima, napose arapskim, činimo to da bismo zaštitili civile od režima koji, opijen krvlju, ubija vlastiti narod, zbog čega je izgubio svaku legitimnost', istaknuo je francuski predsjednik.

'Interveniramo kako bismo libijskom narodu omogućili da sam izabere svoju sudbinu. Prava mu se ne mogu oduzimati nasiljem i terorom', istaknuo je. Sarkozy je kazao kako su savezničke snage već u akciji iznad Libije i sprječavaju snage odane Gadafiju u zauzimanju pobunjeničkog uporišta Bengazija.

'Naši zrakoplovi već sprječavaju napade na grad', rekao je Sarkozy dodajući da se vojna akcija zapadnih saveznika koju podupiru arapske zemlje može zaustaviti ako Gadafi prekine napade.

Na summitu u Parizu sudjelovalo je 22 predstavnika, Europsku uniju i nekoliko njezinih zemalja zastupao je jedan čovjek, uz predstavnike Arapske lige, UN-a, arapskih zemalja i Sjedinjenih Država.

Katar i nekoliko europskih zemalja, među kojima su Belgija, Španjolska, Nizozemska, Danska i Norveška, potvrdili su na summitu u subotu spremnost da sudjeluju u zračnim operacijama u Libiji, doznaje se od diplomatskog izvora.

Grupiranje snaga u talijanskim bazama

Italija će zasad dati samo baze za zračne udare na Libiju, a možda će sudjelovati i u napadima bude li potrebno, rekao je u subotu talijanski premijer Silvio Berlusconi, a prenijela je talijanska agencija Ansa.
Berlusconi je predložio da koordinacijsko središte bude baza u Napulju, dodaje Ansa. Nešto ranije, televizijska mreža Al Arabija izvijestila je da su talijanski zrakoplovi počeli nadzirati libijski zračni prostor, pošto su i francuski zrakoplovi počeli izviđanje iznad te sjevernoafričke zemlje, javlja Reuters. Kretanje zrakoplova zabilježeno je u subotu u više zračnih baza na sjeveru i na jugu Italije, uoči mogućeg početka zračnih udara na režim Moamera Gadafija, izvijestio je France Presse.


France Presse, pozivajući se na Ansu, navodi da su tri AWACS-a spremna poletjeti iz Trapanija, na zapadu Sicilije, gdje su u pripravnosti i talijanski zrakoplovi Tornado ECR, inače stacionirani u Piacenzi, na sjeveru, specijalizirani za uništavanje proturaketne obrane i radara, a borbeni zrakoplovi Tornado IDS poletjet će iz Ghedija te lovci Eurofighter iz Grosseta, u središtu Italije.

Usto, šest danskih F-16 stiglo je u bazu Sigonellu, na jugoistoku Sicilije, a prefekt Pordenonea, u pokrajini Venetu, najavio je skori dolazak američkih zrakoplova u bazu u Avianu, javlja Ansa.

Cameron: Vrijeme je za akciju

Britanski premijer David Cameron ocijenio je u subotu da je došlo vrijeme za 'akciju' u Libiji, u razgovoru za britansku televiziju, nakon završetka summita u Parizu o možebitnim zračnim udarima na režim Moamera Gadafija.

'Gadafi je sam kriv. Lagao je međunarodnoj zajednici, obećao je primirje, ali ga je prekršio. I dalje zlostavlja vlastiti narod. Zato je vrijeme da se počne djelovati. Ne smijemo čekati', rekao je konzervativni premijer u kratkom razgovoru za BBC i Sky News.

Libijski čelnik Moamer Gadafi 'nije održao obećanje', istaknuo je, misleći pritom na primirje koje je Tripoli proglasio nedugo pošto je UN u četvrtak navečer donio rezoluciju kojom se odobrava intervencija protiv libijskog režima. 'Moramo ispuniti volju Ujedinjenih naroda i ne smijemo dopustiti da se nastavi pokolj civila', rekao je predsjednik britanske vlade.

Merkel: Nasilje u Libiji mora prestati

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da su svjetske sile ujedinjene u stajalištu da nasilje u Libiji mora prestati, ali je potvrdila da njezina zemlja neće sudjelovati u vojnim akcijama.
'Ujedinjeni smo u tome da se rat mora završiti. Rezolucija se mora provesti', rekla je kancelarka Merkel novinarima. 'Mi nećemo sudjelovati u vojnoj akciji. Preuzet ćemo dodatne odgovornosti u Afganistanu'.

Njemačka kancelarka sudjeluje u Parizu u izvanrednom summitu Europske unije, UN-a i arapskih zemalja o libijskoj krizi i vojnoj intervenciji protiv snaga libijskog vođe Moamera Gadafija.

Merkel je podsjetila da je njena vlada ponudila njemačke jedinice za zračno izviđanje u Afganistanu, što bi rasteretilo dio američkih snaga koje bi taj posao preuzele u Libiji.

Berlin je u četvrtak bio suzdržan, kad je Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo rezoluciju o uvođenju zone zabrane leta iznad Libije i Njemačka je odbila svaki vojni angažman u Libiji. U zemlji je vlada Angele Merkel izložena oštrim kritikama jer nije glasala zajedno sa svojim saveznicima iz NATO-a u Ujedinjenim Narodima.

Borbe u Misrati, Bengaziju i Zentenu

Libijski pobunjenici izjavili su u subotu da su odbili ofenzivu vladinih snaga u Misrati, dvjestotinjak kilometara istočno od Tripolija, koja je još u rukama oporbe, pri čemu je 27 pobunjenika izgubilo život

Snage Moamera Gadafija ušle su središte grada, ali su ih pobunjenici zatim odbili, rekao je u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse glasnogovornik pobunjenika, dodavši da je u gradu u subotu mirno.

'Dvadeset sedam pobunjenika je poginulo', rekao je glasnogovornik, istaknuvši: 'Uništili smo 14 oklopnih vozila i tenkova'. Državna televizija je u četvrtak objavila da je Misrata, treći po veličini grad u zemlji, ponovo pod nadzorom vladinih snaga, što su pobunjenici demantirali.

Snage odane Moameru Gadafiju pucale su u subotu iz teškog oružja na stambene četvrti blizu Bengazija, po iskazu svjedoka. Progadafijeve milicije, rekao je taj svjedok u telefonskom razgovoru iz Bengazija, 'pucaju iz teškog oružja na stambene četvrti. Dobile su naredbu da pucaju na sve. Ovo je pokolj'.

Svjedok je potvrdio da su četvrti zapadno od Bengazija 'bombardirale Gadafijeve snage', ali nijedan tenk nije ušao u središte grada.'U središtu Bengazija su samo pobunjenički tenkovi, ali se pripadnici milicije mogu vidjeti u više četvrti', dodao je svjedok.

Režimske snage napredovale su u subotu prema Zentenu, bombardirajući pristupe tomu gradu jugozapadno od Tripolija, koji kontrolira oporba, natjeravši stanovnike u bijeg, rekao je svjedok.

Gadafijeve snage su zatim napale položaje južno od grada. 'Tenkovi su 2 do 3 km od središta grada', rekao je taj svjedok, dodajući da 'ljudi bježe'.

Pobunjenici pokušavaju obraniti ulaze u grad, naoružani starim talijanskim puškama, 'ali su se morali povući iza pješčanih dina'. Nešto prije podneva, 'pucnjava se nastavila, ali sporadično', po riječima svjedoka, a vladine snage su nastavile napredovati u tenkovima.

U Zentenu su se u četvrtak navečer i u petak ujutro već vodile žestoke bitke. Jedan je stanovnik rekao da je 'bilo žrtava na objema stranama', rekavši da ne može reći o kolikom je broju riječ.

Pročitajte prethodni razvoj događaja

Borba za Bengazi

26 mrtvih u Bengaziju

Reporteri Al-Jazeere tvrde kako je u današnjim borbama u Bengaziju poginulo 26 ljudi a više od 40 ih je ozljeđeno.

Libijske snage lojalne Moameru Gadafiju ušle su u subotu u Bengazi, prisiljavajući pobunjeničke snage na povlačenje i prkoseći zahtjevima međunarodne zajednice za trenutačnim prekidom vatre. Jedan je pobunjenički zrakoplov srušen nad gradom dok novinar BBC-ja kaže kako je u gradu vidio tenkove Gadafijeve vojske.

Reporter Al Jazeere iz grada Misrate, koji je u rukama pobunjenika, kaže da i dana gadafijeve snage napadaju taj grad. Vojska je stigla blizu grada a navodno do samog predgrađa, a reporter kaže kako Gadafijevi vojnici čiste teren 'od kuće do kuće'.


Vođe pobunjenika preklinju međunarodnu zajednicu da odmah primjeni rezoluciju UN-a te vojno intervenira u Libiji. 'Ako ne dođe do intervencije dogodit će se katastrofa', zavapili su pobunjenici. 'Zar moramo čekati da nas Gadafi pobije, prije nego svijet reagira. Vrlo smo razočarani', rekao je Adel Mansura koji s obitelji napušta Bengazi.

Vođa libijskog Nacionalnog vijeća u subotu je poručio da međunarodna zajednica mora hitno djelovati kako bi se zaštitili civili. 'Sada se po Bengaziju tuče topništvom i projektilima. međunarodna zajednica kasni u zaštiti civila od Gadafijevih snaga', rekao je Mustafa Abdel Jalil za Al Džaziru. Upozorio je da će u Bengaziju doći do katastrofe ukoliko međunarodna zajednica ne počne s primjenom rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

'Pozivam međunarodnu zajednicu, cijeli slobodni svijet, da zaustavi ovu tiraniju', kazao je Jalil. Prema posljednjim podacima, u bolnici u Jala u Bengaziju nalazi se 26 mrtvih i više od 40 ranjenih.

Istaknuo je da su ustanici uspjeli potisnuti Gadafijeve snage iz istočnog dijela grada, ali da je civilima izuzetno teško. 'Revolucionari su potisnuli Gadafijeve snage i zarobili četiri tenka i sada češljaju preostale dijelove grada', kazao je Nasr al-Kikli iz centra za medije u Bengaziju. Iz Bengazija se većina civila kreće prema Tabruku , 350 kilometara na istok, prema granici s Egiptom. Bengazi je uporište libijske pobune protiv Moamera Gadafija.

Gadafijev teška artiljerija prema najnovijim informacijama napada predgrađa Bengazija. Ceste koje vode iz grada, kako piše BBC, zagušene su automobilima. Stanovnici su se dali u masovni egzodus u strahu od Gadafijeve odmazde nad gradom koji je postao sinonimom pobunjeničkog otpora libijskom diktatoru.

Iako Gadafijevi ljudi tvrde kako nema govora o napadu na Bengazi, jutros je iznad tog grada srušen zrakoplov libijske vojske. Reuters piše kako je glasnogovornik pobunjenika rekao kalo libijske snage odane Gadafiju namjeravaju danas ući u Bengazi.

Al Jazeera pak prenosi izjavu očevica koji kaže da libijska vojska grad napada s obale i s juga. Gradom se čuju eksplozije a pobunjenici se navodno povlače.

Libijska novinska agencija Jana tvrdi kako je libijska vojska zapadno od Bengazija napadnuta od Al- Kaidinih terorista. Te teroriste krive za kršenje primirja.

Intervencija nakon summita u Parizu

Francuski veleposlanik pri UN-u Gerard Araud izjavio je u petak kako očekuje da će vojna intervencija u Libiji početi u satima nakon subotnjeg summita u Parizu. 'Mislim da će to biti dobar trenutak za slanje posljednjeg signala', rekao je Araud BBC-u. 'To su SAD, Velika Britanija i Francuska koji su postavili ultimatum i uvjete u vezi s prekidom vatre. Stoga pretpostavljam da ćemo nakon summita, u roku nekoliko sati, pokrenuti vojnu akciju', istaknuo je francuski veleposlanik.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i britanski premijer David Cameron razgovarat će u subotu u Parizu s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem i arapskim čelnicima o idućim potezima u Libiji.

Gadafi: To je kolonijalizam

Libijski vođa Moamer Gadafi izjavio je kako nema opravdanja za UN-ovu rezoluciju kojoj je cilj okončati nasilje u Libiji te ju je nazvao 'očitim kolonijalizmom', objavila je u subotu al Jazeera

Al Jazeera prenosi da je Gadafijev komentar uslijedio nakon što je libijski ministar vanjskih poslova Moussa Koussa odgovorio na rezoluciju, no zasad je nepoznato gdje je dao tu izjavu koja je objavljena na televiziji.

'To je očiti kolonijalizam. Za to nema nikakvog opravdanja i imat će ozbiljne posljedice za Mediteran i Europu', rekao je Gadafi.'Godine 2011. oni nas koloniziraju, masakriraju i uvode zonu zabrane letenja, izvode napad za napadom. Otkud taj rasizam? Otkud ta mržnja?', upitao je libijski vođa.

Napreduje prema Bengaziju

Unatoč proglašenju primirja, snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju nastavljaju napredovanje prema pobunjeničkom uporištu Bengaziju, objavio je u petak američki dužnosnik zadužen za nacionalnu sigurnost
Dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da su pokreti progadafijevih snaga 'namjerni'. Ta je obavještajna procjena utemeljena na službenim izvještajima američkih agencija za nacionalnu sigurnost, dodao je.

On je također rekao kako američke službe imaju informacije da Gadafijeve snage nastavljaju bombardiranje zapadnog grada Misrate, gdje je prema bolničkim izvorima u petak poginulo 25 ljudi.
Libijska vlada objavila je da su njezine snage prekinule sva borbena djelovanja od proglašenja primirja ranije u petak. Američki dužnosnik procijenio je kako razvoj događaja na terenu upućuje na to da se vojne akcije protiv pobunjenika nastavljaju, iako je Gadafi obećao da će podržati prekid vatre.

'Prisustvo libijskih vladinih snaga oko Bengazija ne krši prekid vatre i libijska vojska ne namjerava ga napasti, rekao je u petak zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Haled Kaim.

'Što se tiče prisustva vojske u libijskim gradovima, smatramo da je to važno za sigurnost građana. Time se ne krši prekid vatre', rekao je Kaim novinarima.'Prekid vatre znači da nema vojnih operacija, velikih ili malih. Druga stvar je da su oružane snage sada izvan Bengazija i nemaju namjeru ući u grad', istaknuo je.

Vijesti uživo možete pratiti ovdje.