BIH

Krišto zatražila osporavanje odluka federalnog parlamenta

18.03.2011 u 17:57

Bionic
Reading

Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto zatražila je u petak od Ustavnoga suda Federacije BiH, Ureda Visokog predstavnika (OHR) i Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) da ospore odluku o sazivanju Doma naroda i odluku o izboru predsjednika i vlade toga entiteta donesenu u četvrtak na krnjoj sjednici Doma naroda

U dopisima poslanim Ustavnome sudu, OHR-u i SIP-u, koji su dostavljeni i medijima u Mostaru, navodi se da je sazivanje Doma naroda Parlamenta FBiH izvršeno suprotno Ustavu FBiH koji navodi da se Dom sastoji od 58 izaslanika i to po 17 izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda i sedam iz reda ostalih. Predsjednica Federacije dodaje da je sazivanje Doma naroda suprotno Izbornom zakonu BiH jer nije izvršen izbor izaslanika iz svih deset županija, kao što je to propisano Izbornim zakonom BiH, na što je više puta ukazivalo Središnje izborno povjerenstvo BiH.

'Pored toga, izbor predsjednika i dva dopredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine izvršen je suprotno Ustavu Federacije BiH jer nije postojala najmanje jedna trećina izaslanika u Klubu hrvatskoga naroda, a potporu je dalo samo pet izaslanika što ne predstavlja jednu trećinu Kluba, što znači da nisu ispunjene ustavne pretpostavke za formiranje Kluba', navela je Krišto koja dodaje da je time doveden u pitanje i prijedlog krnjeg sastava hrvatskog Kluba za formiranje zajedničke liste kandidata za predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH.

Zbog toga sve odluke o izboru čelnika Parlamenta, predsjednika Federacije BiH i vlade smatra neustavnim i nezakonitim. Od OHR-a predsjednica Krišto je zatražila da se očituje o sazivanju i održavanju sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH koju smatra suprotnom Ustavu FBiH i Izbornom zakonu BiH.

Krišto je podnijela i kaznenu prijavu protiv privremenog predsjedajućeg Doma naroda Federacije BiH koji je sazvao konstituirajuću sjednicu ovoga doma ističući da je time zloporabio svoj službeni položaj.

U četvrtak je u Sarajevu SDP, zajedno sa SDA, HSP-om BiH i Narodnom Strankom Radom za boljitak izabrao predsjednika i novu vladu što su iz dva HDZ-a u BiH ocijenili neustavnim. Za dva HDZ-a glasovao je najveći broj Hrvata u BiH.