VIŠKI RIBARI PROZIVAJU

'Vlada potezom pera predala more veličine Izraela!'

18.03.2011 u 15:41

Bionic
Reading

Profesionalni ribari otoka Visa uputili su otvoreno pismo hrvatskoj vladi, Saboru i predsjedniku države u kojem traže da proglašenjem isključivoga gospodarskog pojasa prije ulaska Hrvatske u EU bar pokušaju smanjiti štetu počinjenu stavljanjem izvan snage Odluke o proglašenju ZERP-a, kako bi se u tu zonu hrvatskih suverenih prava uvela restrikcija ribolova stranih brodova u skladu sa stanjem ribljih naselja.

U pismu podsjećaju da su ribari Komiže sačuvali za Hrvatsku otok Palagružu udaljenu od otoka Visa 38 nautičkih milja, a od kopna Italije 28 nautičkih milja, što je ravno čudu u svjetskim razmjerima.

'Zahvaljujući žuljavim rukama tih ribara koji su veslali do tog pučinskog otoka kako bi tamo ribarili, Hrvatska nije dobila samo Palagružu nego i ogroman dio teritorijalnog mora i gospodarskog pojasa', kaže se u pismu i navodi: 'Za razliku od tih hrabrih ljudi vi ste, gospodo političari, dizanjem ruku ili suzdržanošću, te jednim potezom pera prepustili ZERP Talijanima na nemilosrdno iskorištavanje, na ucjenu EU - ZERP ili EU'. U pismu navode da su se političari odlučili za takvu EU, žrtvujući suverena prava nad površinom od 23.874 kilometara četvornih mora.

'Nama ste rekli da je neprimjena ZERP-a na članice EU-a odluka Sabora. Mi vas pitamo je li Sabor sam stavio pitanje neprimjene ZERP-a na dnevni red ili ga je možda predložila vlada? Ako ga je predložila vlada, onda ga može ponovno staviti na dnevni red u interesu velikoga dijela hrvatskog naroda i zaštite hrvatskog ribarstva', navode u pismu.

Podsjećaju da ribari na otoku Visu čine 50 posto broja obrtnika otoka, a što se tiče opstanka gospodarstva na otoku gotovo 80 posto, jer uz svakog ribara treba vezati još toliko mornara, otkupe, prijevoznike ribe, trgovce i ugostitelje, te njihove obitelji.

'Još ćemo jednom ponoviti da, prema čl. 43 Pomorskog zakonika, Hrvatska ima suvereno pravo iskorištavanja epikontinentalnog pojasa, tj. dna i podmorja ispod ZERP-a, jer ZERP je samo stup mora iznad epikontinentalnog pojasa i ribolovni alat bilo koje strane države ne smije dirati dno našeg epikontinentalnog pojasa', kažu u pismu i navode kako svi šute, a Talijani i dalje nose naše nacionalno blago.

Bi li se, tako ponašali da uđu mađarski tegljači u Slavoniju i počnu sjeći naše hrastove šume? Znate li da je površina ZERP-a, od 23.874 kilometara četvornih, kao čitava Slavonija do Zagreba ili da je veći od države Izraela? Znate li koliko Hrvatska gubi zbog neproglašenja isključivoga gospodarskog pojasa od koncesija za ribarstvo koje nitko ne plaća i znate li koliko Hrvatska gubi od avio-agencija za prelijetanje isključivog gospodarskog pojasa? Znate li da je, od 152 obalne države svijeta, pravo proglašenja isključivog gospodarskog pojasa iskoristilo 135 zemalja", navode u pismu i ističu kako nisu zadovoljni radom Obrtničke komore te traže medijske slobode kako ZERP više ne bi bio tabu tema.

'Svojom ste lošom politikom stavili narod pred dilemu - da ili ne ulasku u EU? Pogodite koji će biti odgovor ukoliko ne poduzmete ništa za zaštitu hrvatskog gospodarstava koje je u kolapsu', kažu, uz ino, u pismu kojeg je prvopotpisnik nositelj ribarskog obrta Damir Karuza, a prihvaćeno je na sinoćnjem skupu 23 viška profesionalna ribara.