KOBAN LET AIR FRANCEA

Airbus na sudu zbog nesreće zrakoplova 2009. godine

18.03.2011 u 15:33

Bionic
Reading

Europski proizvođač zrakoplova Airbus primio je jučer optužni prijedlog zbog ubojstva iz nehaja koji potpisuje francuski istražni sudac Sylvie Zimmerman koji istražuje okolnosti nesreće kobnog leta Air France 447 kada se zrakoplov Airbus A330-200 u prvim satima 1. lipnja 2009. srušio u more na putu iz Rio de Janeira u Pariz, pri čemu je poginulo 228 osoba

Prema informacijama sa suda, moguće je da se optužba proširi i na Air France.

U izjavi za javnost, predsjednik Airbusa Thomas Enders daje do znanja da je primio optužnicu, ali da se ona ne temelji na činjenicama. On kaže da bi se sud trebao pozabaviti razlozima nesreće ako se ona ne bi nikada više ponovila.

Enders, ipak, izjavljuje da će njegova kompanija nastaviti surađivati s istragom i da 20. ožujka počinje nova operacija traženja crnih kutija nestalog zrakoplova. Tek kada i ako budu pronađene moći će se ustanoviti je li razlog nesreće u grešci u sustavima za mjerenje brzine što se već jednom bilo ustanovilo kod pada jednog argentinskog zrakoplova.

Naime, potraga će se proširiti na 10.000 kvadratnih kilometara koji dosad nisu bili obuhvaćeni u prethodnim traganjima.

Obitelji nastradalih, među kojima su 72 Francuza i 59 Brazilaca, podnijeli su tužbu 2009. pred francuskim pravosuđem. Dosad je pronađeno tek tri posto zrakoplova, a iz mora je izvučeno 50 tijela.